Νύβριτος

Νύβριτος

"Οσάν την Νύβριτο χωρίο, δεν το πιστεύω να 'ναι, μέσα στα άνθη βρίσκεται και στο βουνό κοντά 'ναι"

Το γραφικό χωριό Νύβριτος βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Αμπελάκια, στο δρόμο από Ηράκλειο προς Ζαρό. Χαρακτηρίζεται ως ένα από τα ομορφότερα χωριά του νομού Ηρακλείου. Η πυκνή βλάστηση της περιοχής, τα επιβλητικά όρη με τις πολλές σπηλιές και τα παραδοσιακά σπίτια αποτελούν μερικές από τις χαρακτηριστικότερες εικόνες του χωριού.

Βορειοδυτικά του οικισμού, στην απόκρημνη θέση Καλύβες, μέσα σε ένα από τα σπήλαια της περιοχής, βρίσκεται η σκήτη του Αγίου Ευθυμίου. Η περιοχή είναι κατάφυτη από πεύκα.

Στην θέση Πίσω Βρύση, που βρίσκεται μέσα στο χωριό, δεσπόζει ένας πελώριος πλάτανος, ακίνητος φρουρός του χωριού.

Η Νύβριτος απέχει περίπου 42χλμ από την πόλη του Ηράκλειου και ανήκει στο δήμο Γόρτυνα. Η ομώνυμη τοπική κοινότητα απαρτίζεται από την Νύβριτο και τον οικισμό Δρόσοι, που πλέον είναι ακατοίκητος.

Στο χωριό μένουν 202 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την γεωργία.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το όνομα του χωριού είναι προελληνικό και η σωστότερη γραφή είναι Νίβριτος. Το 1583 αναφέρεται ως Ivrito από τον Καστροφύλακα και στον Basilicata, το 1630, αναφέρεται Gnivirto.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Ο ναός της Παναγίας είναι ο σημαντικότερος και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Επίσης, στην πάνω γειτονιά της Νυβρίτου, βλέπουμε μέσα σε σπήλαιο, το εκκλησάκι του Αγίου Μεθοδίου, ο οποίος ασκήτευσε εντός του σπηλαίου. Μέρος των λειψάνων του Αγίου μεταφέρθηκε επί Τουρκοκρατίας στην ιερά μονή Επανωσήφη, όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νύβριτου γιορτάζει τον Όσιο Μεθόδιο, στις 25 Ιουνίου, και διοργανώνει πανηγύρι.

-