ανάμεσα στα χωριά Ζαρός και Βορίζια, σε υψόμετρο 550μ. Η μονή υπάγεται στο δήμο Φαιστού και η γεωγραφική της θέση της χαρίζει απεριόριστη θέα προς την Μεσαρά και τα Αστερούσια όρη. Το κύριο οδικό δίκτυο που οδηγεί στο μοναστήρι είναι μέσω του Ζαρού.
Η δίκλιτη εκκλησία του μοναστηριού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Αντώνιο και στην Αναψηλάφηση του Αποστόλου Θωμά.
Στην εξωτερική είσοδο της μονής υπάρχει μαρμάρινη κρήνη του 15ου αιώνα, με ανάγλυφη παράσταση των Πρωτόπλαστων στον Παράδεισο και τέσσερις ακόμα μορφές, που συμβολίζουν τους ποταμούς της Εδέμ.
Η μονή είχε φρουριακή αρχιτεκτονική, όμως πλέον το τοίχος που την περιλάμβανε έχει κατεδαφιστεί. Ο ναός ήταν τοιχογραφημένος, ωστόσο ελάχιστες τοιχογραφίες διασώζονται. Οι τοιχογραφίες χρονολογούνται από το 14ο αιώνα, ενώ στο μοναστήρι σώζονται αγιογραφίες του 16ου αιώνα, του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου Μιχαήλ Δαμασκηνού. Λέγεται μάλιστα ότι ο Μιχαήλ Δαμασκηνός είχε ζήσει στο Βροντήσι. Το καμπαναριό της μονής είναι ιταλικού ρυθμού και συγκαταλέγεται στα αρχαιότερα κωδονοστάσια της Κρήτης. Βρίσκεται εκτός ναού και είναι στεγασμένο με τόξα.
Δεν υπάρχουν στοιχεία για το ακριβές έτος δημιουργίας της μονής, όμως γνωρίζουμε ότι υπήρχε πριν από το 1204, δηλαδή πριν από την περίοδο της Ενετοκρατίας. Η μονή ιδρύθηκε ως μετόχι της μονής Βαλσαμόνερου και σήμερα αποτελεί εξάρτημα της.
Την περίοδο της Τουρκοκρατίας το μοναστήρι έπαιξε σημαντικό ρόλο για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Έπειτα από την κατάληψη της Κρήτης από τους Τούρκους, το 1645, η Μονή Αρκαδίου ερημώθηκε και οι μοναχοί της αναζήτησαν καταφύγιο στο Βροντίσι. Εξαιτίας της θέσης του, το μοναστήρι χρησιμοποιήθηκε ως επαναστατικό κέντρο στις κρητικές επαναστάσεις του 19ου αιώνα. Το 1866 εγκαταστάθηκε στο Βροντίσι το στρατηγείο του Κόρακα και από το σημείο αυτό κηρύχθηκε η επανάσταση στην Κεντρική και στην Ανατολική Κρήτη. Αργότερα σφαγιάστηκαν οι μοναχοί, κάηκαν 300 ελαιόδεντρα και σιτηρά και το μοναστήρι εγκαταλείφθηκε. Ο Σαδιά Αγάς από το Ζαρό μετέτρεψε τη μονή σε μαντρί για τα πρόβατά του.
Το όνομα της μονής πιθανόν οφείλεται στον ιδρυτή της.