Ροδάκινο

Ροδάκινο

Το Ροδάκινο είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του νότιου Ρεθύμνου. Το χωριό βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Κρυονερίτη, πάνω από ένα σύμπλεγμα παραλίων που δανείζονται το όνομα του χωριού. Το Ροδάκινο απέχει περίπου 15χλμ από τον Πλακιά, 13χλμ από το Φραγκοκάστελο και 42χλμ από την πόλη του Ρεθύμνου. Στον οικισμό υπάρχουν κάποια ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, σούπερ μάρκετ κ.ά.

Το φαράγγι που βρίσκεται στην περιοχή χωρίζει το χωριό σε δύο μέρη, τα οποία ονομάζονται Άνω και Κάτω Ροδάκινο. Και τα δύο μέρη του χωριού διαθέτουν υπέροχη θέα προς το Λυβικό πέλαγος.

Οι κάτοικοι του χωριού είναι αγρότες, κτηνοτρόφοι και ψαράδες, ενώ ο τουριστικός τομέας ενασχόλησης μπήκε τα τελευταία χρόνια στη ζωή τους.

ΠΑΡΑΛΙΑ

Το παραλιακό μέτωπο του Ροδάκινου, του νομού Ρεθύμνου, αποτελείται στην πραγματικότητα από τρεις παραλίες, που βρίσκονται μερικά χιλιόμετρα νότια του χωριού.

Οι τρεις όμορφες παραλίες είναι με βότσαλο και οι δύο από αυτές είναι οργανωμένες και προσφέρουν την δυνατότητα στον επισκέπτη για διαμονή και εστίαση κοντά σε αυτές. Η πρώτη παραλία που συναντά κανείς όταν επισκέπτεται την περιοχή ονομάζεται Κόρακας.

Η Τρίτη παραλία είναι εντελώς απομονωμένη και βρίσκεται πίσω από ένα μικρό λόφο. Γενικά όμως η περιοχή δεν είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη διατηρώντας την ηρεμία και γαλήνη του τοπίου.

Το αρνητικό της περιοχής είναι ότι οι ισχυροί άνεμοι είναι συχνοί επισκέπτες της.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Ροδάκινο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις εκάστοτε επαναστάσεις. Το χωριό καταστράφηκε δύο φόρες μία κατά την διάρκεια της Ενετοκρατίας και μία κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επί τουρκοκρατίας, στο λόφο Κουρκουλός , υψώθηκε η σημαία της επανάστασης κατά των Τούρκων στις 24 Μαίου 1821. Επίσης, η μεγαλύτερη παραλία του Ροδάκινου χρησιμοποιήθηκε από τα ελληνικά καταδρομικά για να ξεφορτώνουν πολεμοφόδια.

ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ

Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευση του ονόματος. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι στην περιοχή είχε φυτρώσει μια Ροδακινιά κι άλλοι ότι το τοπωνύμιο οφείλεται στο ρόδινο χρώμα στο δέρμα των κατοίκων.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Στο Άνω Ροδάκινο βρίσκονται οι εκκλησίες της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, της Κοίμησης της Θεοτόκου και του Αγίου Παντελεήμονα. Στο Κάτω Ροδάκινο συναντάμε τον Άγιο Γεώργιο, τον Άγιο Αντώνιο και τον Προφήτη Ηλία. Τέλος, στην κορυφή του όρους Κρυονερίτη βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Πνεύματος.

ΛΑΪΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Κατά την διάρκεια της Ενετοκρατίας, οι κατακτητές κατάστρεψαν ολοσχερώς τον οικισμό και σκότωσαν όλους τους κατοίκους του. Λέγεται ότι κατάφερε να διασωθεί μόνο ένας κάτοικος του χωριού, ο οποίος έφτασε μέχρι την ηπειρωτική Ελλάδα. Χρόνια αργότερα ο ίδιος επέστρεψε στον εγκαταλελειμμένο οικισμό και ξεκίνησε ξανά την ανέγερση του.