Ρογδιά

Ρογδιά

Η Ροδιά ή Ρογδιά είναι ένας γραφικός οικισμός, χτισμένος αμφιθεατρικά στην πλαγιά της Μαρμαροκεφάλας, σε υψόμετρο 300μ. Η Ροδιά με την πανοραμική θέα προς την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου και την Ντία βρίσκεται περίπου 16χλμ βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

Στην τοπική κοινότητα της Ροδιά υπάγονται οι οικισμοί Άγιος Δημήτριος, Καπετανάκι Μετόχι, Λινοπεράματα, Μονή Σαββαθιανών, Παλαιόκαστρο, Παντάνασα και Πλαΐτης. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 στην περιοχή μένουν 1.326 κάτοικοι, με τους 797 να κατοικούν στη Ροδιά. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την γεωργία ωστόσο στην περιοχή υπάρχουν αρκετοί χώροι εστίασης, οι οποίοι γεμίζουν από τους Ηρακλειώτες και τους ξένους που επιλέγουν να απολαύσουν το φαγητό τους έχοντας υπέροχη θέα.

Στον όμορφο οικισμό βρίσκεται το ενετικό Μέγαρο των Γεωργίου και Φραγκίσκου Μοδινών, το οποίο κηρύχθηκε διατηρητέο μνημείο και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα κατοικίας της ενετικής περιόδου.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η πρώτη έγγραφη μνεία στη Ροδιά γίνεται το 1356 σε έγγραφο του Αρχείου του Δούκα της Κρήτης, με την ονομασία Κερά Ροδέα. Αυτό το όνομα ακολουθεί την περιοχή μέχρι το τέλος της Ενετοκρατίας.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Στη Ροδιά συναντάμε τις εκκλησίες του Σωτήρος και της Παναγίας της Ρογδιάς. Επίσης κοντά στον οικισμό βρίσκεται η Ιερά Μονή Γενέσιου της Θεοτόκου Σαββαθιανών, καθώς και η Μονή Ροδιάς.

-