Λίμνη και φράγμα Γέργερης

Λίμνη και φράγμα Γέργερης

η τεχνητή εξωποτάμια λιμνοδεξαμενή του χωριού και η μικρή φυσική λίμνη, που γεμίζει εποχιακά και έχει την ονομασία “στου Διγενή το Μνήμα”.

Η λιμνοδεξαμενή τροφοδοτείται από τις πηγές της Γέργερης και κατασκευάστηκε με σκοπό να καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες της περιοχής. Το νερό συγκεντρώνεται εκεί και διοχετεύεται στη συνέχεια με σωλήνες προς τα χωράφια της πεδιάδας της Μεσαράς. Η χωρητικότητά της ανέρχεται σε 244.077 κ.μ. και η έκτασή της στα 41 στρέμματα. Η λιμνοδεξαμενή συγκοινωνεί με τη φυσική λίμνη ώστε σε περιπτώσεις κινδύνου υπερχείλισης να διοχετεύεται το νερό στη φυσική λίμνη.

Σε αυτήν την περιοχή έχουν καταγραφεί περίπου 63 είδη πουλιών και αναμένεται να αυξηθεί, καθώς οι λίμνες βρίσκονται σε σημαντικό μεταναστευτικό διάδρομο. Το σημείο είναι ιδανικό για την παρατήρηση των µεγάλων αρπακτικών του όρους Ίδη (Ψηλορείτη). Μεταξύ των ειδών: Γυπαετός, όρνιο, χρυσαετός, πετρίτης, βραχοκιρκίνεζο, γερακίνα, βαλτόκιρκος, σταχτοτσικνιάς, νυχτοκόρακας, νερόκοτα,ερωδιοί, χαραδριοί, τρύγγες, γλαρόνια. Από τα φωλιάζοντα: ασπροκώλα, φανέτο, τσιφτάς.

Επιπλέον στην περιοχή μπορεί κανείς να συναντήσει νεροχελώνα, κρητικό βάτραχο, νερόφιδο, άρκαλο , σκατζόχοιρο, λαγό και άλλα πολλά είδη που συμπληρώνουν τον χάρτη της πανίδας του σημείου.

Όσον αφορά την χλωρίδα, η βλάστηση αποτελείται κυρίως από φρύγανα, (ανάµεσα στα οποία φυτρώνουν πολλές ορχιδέες και πολλά ενδημικά της Κρήτης) αλλά και δενδρώδη είδη, όπως αγριοαµυγδαλιές, αγριελιές, πεύκα, κυπαρίσσια, ήμερες βελανιδιές, χαρουπιές, λυγαριές.