Τζουλαμάς

Τζουλαμάς

Ο τζουλαμάς είναι μια πίτα που συνδιάζει αρμονικά την γλυκιά και αλμυρή γεύση. Πρόκειται για μια πίτα που φτιάχνουν στην Μεσαρά και αποτελεί απαραίτητο πιάτο στο αποκριάτικο τραπέζι.

Ο τζουλαμάς είναι ένα παλιό παραδοσιακό κρητικό φαγητό, το οποίο άλλαξε όνομα κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Υλικά (για πυρέξ 39x27):

Γέμιση:

3 συκωτάκια κότας

Αλάτι

Πιπέρι

3 κουταλιές ελαιόλαδο ή βούτυρο

1,5 κούπα ρύζι καρολίνα ή γλασέ

4 κούπες νερό

½ κούπα ασπρισμένα αμύγδαλα

1 κούπα ζάχαρη

1 κούπα σταφίδες χωρίς κουκούτσι

1 κουταλάκι τριμμένη κανέλα

¼ κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο

½ κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο

Για την ζύμη:

1/2 κούπα ελαιόλαδο

1/2 κούπα γάλα

1 σφηνάκι ρακή (ή άλλο ποτό)

Το χυμό μισού λεμονιού

½ κοφτό κουταλάκι αλάτι

1/4 κιλού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Επιπλεόν:

Ελαιόλαδο ή βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων

½ κούπα ζάχαρη

1 κουταλιά κανέλα

1 κούπα γάλα

Η συνταγή αναρτήθηκε στο "Κρήτη: γαστρονομικός περίπλους". Για την παρασκευή της συνταγής διαβάστε εδώ.