Ο τζουλαμάς είναι μια πίτα που συνδιάζει αρμονικά την γλυκιά και αλμυρή γεύση. Πρόκειται για μια πίτα που φτιάχνουν στην Μεσαρά και αποτελεί απαραίτητο πιάτο στο αποκριάτικο τραπέζι.
Ο τζουλαμάς είναι ένα παλιό παραδοσιακό κρητικό φαγητό, το οποίο άλλαξε όνομα κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας.
Υλικά (για πυρέξ 39x27):
Γέμιση:
3 συκωτάκια κότας
Αλάτι
Πιπέρι
3 κουταλιές ελαιόλαδο ή βούτυρο
1,5 κούπα ρύζι καρολίνα ή γλασέ
4 κούπες νερό
½ κούπα ασπρισμένα αμύγδαλα
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα σταφίδες χωρίς κουκούτσι
1 κουταλάκι τριμμένη κανέλα
¼ κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
½ κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
Για την ζύμη:
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα γάλα
1 σφηνάκι ρακή (ή άλλο ποτό)
Το χυμό μισού λεμονιού
½ κοφτό κουταλάκι αλάτι
1/4 κιλού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Επιπλεόν:
Ελαιόλαδο ή βούτυρο για το άλειμμα των φύλλων
½ κούπα ζάχαρη
1 κουταλιά κανέλα
1 κούπα γάλα
Η συνταγή αναρτήθηκε στο "Κρήτη: γαστρονομικός περίπλους". Για την παρασκευή της συνταγής διαβάστε εδώ.