Τσιλαδιά (πηχτή)

Τσιλαδιά (πηχτή)

Η πηχτή, ή όπως ονομάζεται στην Κρήτη η τσιλαδιά, είναι ένας μεζές που δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια των γιορτών των Χριστουγέννων.

Υλικά:

1 κεφάλι χοιρινό

Ποδαράκια χοιρινού

1 κιλό κρέας χοιρινό (σπάλα)

6 ποτήρια Ζωμό από το κρέας που θα βράσουμε

1 ποτήρι χυμό λεμονιού

1 ποτήρι χυμό από νεράντζι

½ ποτήρι χυμό πορτοκάλι

Ξύσμα από τα εσπεριδοειδή

Αλάτι

Πιπέρι

Κύμινο

Ρίγανη

Εκτέλεση:

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε το κρέας μέχρι να λιώσει. Όταν είναι έτοιμο βγάζουμε τα κόκκαλα και κόβουμε σε μέτρια κομμάτια το κρέας. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, κύμινο και ρίγανη.

Παίρνουμε 6 ποτήρια από τον ζωμό και προσθέτουμε αλάτι, ξύσμα από τα εσπεριδοειδή και τον χυμό τους. Δοκιμάζοντας τον ζωμό θα πρέπει να είναι αρκετά αλμυρός και ξινός, ώστε όταν αναμειχθεί και παγώσει η γεύση να ισορροπήσει.

Σε μπολ τοποθετούμε μια στρώση κρέας και έπειτα περιχύνουμε με το ζωμό μέχρι να καλύψει εντελώς το κρέας.

Βάζουμε τα μπολ στο ψυγείο για μία μέρα.

Καλή όρεξη!