Ιμάμ μπαϊλντί

Ιμάμ μπαϊλντί

Μια συνταγή για την βασίλισσα των λαχανικών, την μελιτζάνα, που προέρχεται από την Τουρκία και με μικρές παρεμβάσεις της δίνουμε ελληνική υπηκοότητα.

Σύμφωνα με την ιστορία, το εν λόγω φαγητό οφείλει το όνομα του σε κάποιο ιμάμη, ο οποίος είχε βαρεθεί να τρώει συνέχεια τα ίδια φαγητά και απείλησε τον μάγειρα του ότι αν δεν του φτιάξει κάτι καινούριο και γευστικό θα του έκοβε το κεφάλι. Ο μάγειρας πήρε μελιτζάνες, ντομάτα, σκόρδο κι άλλα μυρωδικά και του έφτιαξε το εν λόγω πιάτο.

Η καινούρια συνταγή άρεσε στον ιμάμη και έφαγε τόσο πολύ που έσκασε. Το Ιμαμ μπαϊλντί σημαίνει με παραφθορά ότι ο ιμάμης έσκασε!

Υλικά:

4 μελιτζάνες

1 μεγάλο κρεμύδι ή 2 μικρά

2-3 σκελίδες σκόρδο

3 ώριμες μεγάλες ντομάτες

ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

λίγη πάπρικα

ρίγανη

1 πρέζα ζάχαρη

1 κομμάτι φέτα

8 φέτες κεφαλοτύρι ή γραβιέρα ή οποιοδήποτε άλλο τυρί που λιώνει

Εκτέλεση:

Κόβουμε στην μέση τις μελιτζάνες και αφαιρούμε λίγη από το κέντρο της. Τις αλατίζουμε και τις περνάμε από το τηγάνι (με ελαιόλαδο) για να ψηθούν και να πάρουν μυρωδιά.

Εντομεταξύ, σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, έπειτα βάζουμε σε κυβάκια τα τμήματα της μελιτζάνας που αφαιρέσαμε, το σκόρδο και την ξισμένη ντομάτα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά βάζουμε λίγη ρίγανη.

Σε ένα ταψάκι τοποθετούμε τις μελιτζάνες, βάζουμε 1-2 κουταλιές από την σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει κι από πάνω τρίβουμε φέτα. Για να δέσει περισσότερο και να αποκτήσει έξτρα γεύση προσθέτουμε μία φέτα κεφαλοτύρι.

Βάζουμε το φαγητό στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρώμα.

Καλή σας όρεξη!