Χοχλιοί με χόντρο

Χοχλιοί με χόντρο

Οι χοχλιοί με τον χόντρο είναι άλλο ένα από τα αγαπημένα φαγητά των Κρητικών, το οποίο είναι εξαιρετικά υγιεινό και εύγευστο. Ο χόντρος δεν είναι τίποτα παραπάνω από σπασμένο στάρι.

Υλικά για 4 μερίδες:

30-40 χοχλιούς (μην τους μετρήσετε απλά υπολογίστε!)

2 φλυτζάνια χοντρο

1 μεγάλη πατάτα

3 ώριμες ντομάτες

1 κρεμμύδι

Αλάτι

Πιπέρι

Κίμινο (προαιρετικά)

Λάδι

2 ποτήρια νερό

Για να φτιάξετε αυτό το λαχταριστό φαγητό θα πρέπει να ξεκινήσετε την προετοιμασία από τους χοχλιούς. Τους ξεπλένουμε καλά και βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και αλάτι ώσπου να βράσει καλά. Ρίχνουμε τους χοχλιούς και τους αφήνουμε για 7-10 λεπτά. Τους βγάζουμε από την κατσαρόλα και τους καθαρίζουμε. Αυτή η διαδικασία βοηθά στο να μαλακώσουν οι ακαθαρσίες που βρίσκονται πάνω στους χοχλιούς κι έτσι καθαρίζονται ευκολότερα, αλλά ταυτόχρονα με αυτόν τον τρόπο μαγειρεύονται.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε λάδι ώσπου να ζεσταθεί. Όταν το λάδι κάψει ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την πατάτα που την έχουμε κόψει σε μικρά κιβάκια. Όταν η πατάτα είναι τηγανισμένη ρίχνουμε μέσα τον χόντρο, ανακατεύουμε λίγο και στην συνέχεια βάζουμε τις πολτοποιημένες ντομάτες, τα δύο ποτήρια νερό και αλατοπιπερώνουμε. Όταν ο χόντρος φουσκώσει και έχει πιει τα υγρά του είναι έτοιμος. Τότε ρίχνουμε μέσα τους χοχλιούς και αποσύρουμε το φαγητό από την φωτιά.

TIPS

  • Οι χοχλιοί είναι βρασμένοι όταν το νερό στο οποίο βράζουν σταματήσει να βγάζει αφρούς.
  • Οι χοχλιοί έχουν συγκεκριμένο χρόνο ψησίματος. Αν τους ψήσεις περισσότερο ή λιγότερο τότε δεν βγαίνουν από το καβούκι τους. Αν τώρα τύχει και τους παραβράσετε, μην ανησυχείτε! Το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι! Όταν τους έχετε στο νερό όπου βράζουν, λίγο πριν τους αποσύρετε από την φωτιά, ρίξτε μέσα μισό ποτηράκι του κρασιού ξίδι. Το ξίδι τους βοηθά να βγαίνουν ευκολότερα ενώ κάνει και ευκολότερο τον καθαρισμό τους.
  • Τολμήστε στην συνταγή να προσθέσετε λίγο κίμινο!
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε το χόντρο με ρύζι.
-