Λουκούμια

Λουκούμια

Υπέροχα, μυρωδάτα και νηστίσιμα λουκούμια! Μια πεντανόστιμη λιχουδιά που μας γλυκαίνει.

Τι θα χρειαστείτε:

1 ποτήρι λάδι

1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού

1 ποτήρι ζάχαρη

1 ποτήρι νερό

Ξύλο κανέλας και 5-6 γαρύφαλλα ολόκληρα

1 κουταλάκι γλυκού κανέλα σε σκόνη

½ κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο σε σκόνη

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

3 φακελάκια μαγιά

Περίπου 2 κιλά αλεύρι

Για το σιρόπι:

2 φλυτζάνια νερό

3 φλυτζάνια ζάχαρη

3 κουταλιές μέλι

Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε την κανέλα, τα γαρύφαλλα και το νερό, μέχρι να βράσουν και να δώσουν τα αρώματα τους. Το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε μέχρι να φτάσει σε τέτοια θερμοκρασία ώστε να βάζουμε το χέρι μας μέσα και να μην καιγόμαστε. Βάζουμε το αρωματικό νερό σε ένα μπολ, ρίχνουμε μέσα την μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλύσει.

Έπειτα προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, το λάδι, την ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε ξανά ώσπου να λιώσει η ζάχαρη.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στα χεριά αλλά παραμένει μαλακή.

Σκεπάζουμε το μπολ με μία πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να βάζουμε το δάχτυλο μας στην ζύμη και να μην επανέρχεται.

Έπειτα φτιάχνουμε μακρόστενες λωρίδες ζύμης και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια με μαχαίρι.

Σε μία φριτέζα έχουμε βάλει λάδι να κάψει και ρίχνουμε μέσα τα λουκούμια μας. Τα λουκούμια είναι ψημένα όταν αποκτήσουν χρυσοκόκκινο χρώμα. Τα αφαιρούμε από το λάδι και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο με απορροφητικό χαρτί.

Εντωμεταξύ, βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το μέλι να βράσουν για να φτιάξουμε το σιρόπι μας. Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ρίχνουμε μέσα τα λουκούμια μας. Με μια κουτάλα ανακατεύουμε ώστε να βραχούν από όλες τις πλευρές και τα αφαιρούμε.

Μπορούμε να τα πασπαλίσουμε με λίγο σουσάμι.

Tips

Αν σας δυσκολεύει η όλη διαδικασία με την μαγιά μπορείτε να την αφαιρέσετε από την συνταγή και αντί για αλεύρι να βάλετε φαρίνα. Με αυτήν την προσθαφαίρεση δεν χρειάζεται να περιμένετε να φουσκώσει η ζύμη.

Αν πάλι είστε έμπειρη μαγείρισσα και έχετε προζύμι, αντί για μαγιά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το προζύμι σας.

-