Πέρα από την κλασική παραδοσιακή κουζίνα, τα Κρητικά προϊόντα προσφέρονται για δημιουργία σύγχρονων γευστικότατων πιάτων. Ένα από αυτά είναι η τάρτα αγκινάρας με Κρητικά τυριά.
Υλικά για την ζύμη:
1/2 κεσεδάκι γιαούρτι
1/2 κεσεδάκι γιαουρτιού ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
1/2 σφηνάκι ρακή
Περίπου 1,5 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Υλικά για την γέμιση:
6-8 αγκινάρες (ανάλογα με το μέγεθος)
1 μάτσο (5-6 ) κρεμμυδάκια φρέσκα
6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
5-6 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
1,5 κούπα ξινομυζήθρα (περίπου 300 γραμμάρια)
1 κούπα γραβιέρα κομμένη σε κύβους
2 αυγά
Το γιαούρτι που θα μείνει από το ζυμάρι (2-3 κουταλιές σούπας)
Αλάτι
Πιπέρι
Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τις αγκινάρες, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Στρώνουμε σε ένα ταψάκι την ζύμη που φτιάξαμε, ρίχνουμε την γέμιση και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Διαβάστε αναλυτικά την συνταγή, Κρήτη: γαστρονομικός περίπλους