Πιταράκια με γλυκοκολοκύθα

Πιταράκια με γλυκοκολοκύθα

Τα πιταράκια, κοινός τηγανιτές πίτες, είναι ένα έδεσμα που δεν λείπει από τα σπίτια των Κρητικών. Πίτες με ξινομυζήθρα, πίτες με γλυκιά μυζήθρα, πίτες με χόρτα κι όρεξη να έχεις να γεμίζεις την ζύμη σου με διάφορα και να δημιουργείς τις δικές σου συνταγές.

Το φύλλο που περιγράφουμε παρακάτω είναι κοινό για όλες τις πίτες.

Υλικά για την γέμιση:

2 κιλά γλυκιά κολοκύθα

1 μεγάλο κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

Δεντρολίβανο, Αλάτι, Πιπέρι, Κύμινο

Ελαιόλαδο

Υλικά για την ζύμη:

1 κιλό αλεύρι

1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

1 ποτήρι του κρασιού ρακή

2 ½ ποτήρι του κρασιού νερό

½ λεμόνι

αλάτι

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για να τσιγαριστούν. Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια την κολοκύθα και την ρίχνουμε κι αυτήν στην κατσαρόλα. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, κύμινο και δεντρολίβανο. Ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κολλήσουν. Η γέμιση είναι έτοιμη μόλις η κολοκύθα λιώσει και γίνει σαν πουρέ.

Αποσύρουμε την γέμιση από την φωτιά και την βάζουμε σε ένα σουρωτό για περίπου 1-2 ώρες ώστε να φύγουν όλα της τα υγρά.

Εντωμεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, τη ρακή, το νερό, το λεμόνι και το αλάτι και το ζυμώνουμε. Αν χρειαστεί βάζουμε λίγο αλεύρι παραπάνω. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στα χέρια μας.

Έπειτα ανοίγουμε τα λεπτά φύλλα και τα κόβουμε σε μεγάλα τετράγωνα περίπου 20cm, βάζουμε περίπου 1 κουταλάκι από την γέμιση, την απλώνουμε λίγο και κλείνουμε το φύλλο, όπως ένα φάκελο.

Οι πίτες τηγανίζονται κατά προτίμηση σε ελαιόλαδο.

Tips

Μην φοβηθείτε να βάλετε μπαχαρικά. Όσο περισσότερη ποσότητα πιπεροκύμινο βάλετε στις πίτες σας τόσο πιο νόστιμες θα γίνουν.

Καλή σας όρεξη!

-