Φαράγγι των νεκρών

Φαράγγι των νεκρών

Το Φαράγγι των Νεκρών της Ζάκρου είναι ένα όμορφο φαράγγι, παρά το ανατριχιαστικό του όνομα, με ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Πριν αρχίζετε να τρομάζετε, το όνομα του προήλθε από τους πολυάριθμους τάφους που βρέθηκαν στις σπηλιές κατά μήκος του φαραγγιού. Οι τάφοι χρονολογούνται από την Μινωική εποχή και τα αξιόλογα ευρήματα που βρέθηκαν εντός τους φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας.

Το φαράγγι ξεκινά από την Πάνω Ζάκρο και καταλήγει κοντά στον οικισμό της Κάτω Ζάκρου. Το μονοπάτι χαρακτηρίζεται βατό, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες γιατί το χειμώνα λόγω των βροχών δημιουργείται ένας μικρός ποταμός που προσθέτει αρκετές δυσκολίες στους περιηγητές. Μάλιστα, το μονοπάτι κατά μήκος του φαραγγιού αποτελεί το τελευταίο τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4.

Για να μπείτε στο φαράγγι υπάρχουν δύο είσοδοι κοντά στον οικισμό της Ζάκρου. Συντομότερη, ως προς τον χρόνο πεζοπορίας, είναι εκείνη που βρίσκεται περίπου 4 χλμ μετά την Άνω Ζάκρο, στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην Κάτω Ζάκρο. Κοντά υπάρχει χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων.

Μετά από 2 περίπου ώρες πεζοπορίας θα βρεθείτε κοντά στο Μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου και την υπέροχη παραλία της Κάτω Ζάκρου.

-