Φαράγγι Αγίου Αντωνίου Πατσού

Φαράγγι Αγίου Αντωνίου Πατσού

Περίπου 3χλμ βόρεια από τον οικισμό Πατσός, του δήμου Αμαρίου, ξεκινάει ένα από τα ομορφότερα φαράγγια του νομού Ρεθύμνης, το φαράγγι της Πατσού ή, όπως είναι το πλήρης όνομα του, το φαράγγι του Αγίου Αντωνίου της Πατσού.

Το συνολικό μήκος του φαραγγιού είναι περίπου 5 χλμ και ο εκτιμώμενος χρόνος διάσχισης του υπολογίζεται περίπου στην μία ώρα. Η έξοδος του βρίσκεται κοντά στο φράγμα των Ποταμών.

Το φαράγγι είναι εύκολο στην διάβαση του όλο τον χρόνο. Επίσης, πρόκειται για ένα αξιοποιημένο φαράγγι καθώς εντός του μπορεί κανείς να βρει υποδομή για πικ νικ, παρατηρητήριο πουλιών και καλά διαμορφωμένες υποδομές προκειμένου η διέλευση να γίνεται ευκολότερη.

Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του φαραγγιού είναι η πυκνή βλάστηση και το ποτάμι που δεν στερεύει πότε και καταλήγει στο φράγμα των Ποταμών. Εντός του υπάρχουν γιγάντια πλατάνια, μικροσκοπικές σολενόψις (Solenopsis Minuta) και ενδημικά βερμπάσκο (Verbascum Arcturus).

Μέσα στο φαράγγι συναντά κανείς και το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου. Η εκκλησία βρίσκεται εντός ενός σπηλαίου. Το σημείο κατά την αρχαιότητα ήταν τόπος λατρείας του Κραναίου Ερμή, όπως αναφέρει επιγραφή, "Ερμή Κραναίω, Δώρος Στεφάνω ευχήν". Μάλιστα, η περιοχή είχε ανασκαφεί και τα ευρήματα βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο της Οξφόρδης.

-