Μάρτσαλο

Μάρτσαλο

Η μαγευτική και απομονωμένη παραλία του Μάρτσαλου βρίσκεται προστατευμένη πίσω από τα δυτικά Αστερούσια όρη, στο Ακρωτήρι Λίθινο.Ο κόλπος σχηματίζεται κοντά στην νοτιότερη άκρη της Μεσαράς, περίπου 80χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου.

Η παραλία έχει μεγάλα βότσαλα και αρκετά αλμυρίκια που προσφέρουν απλόχερα την σκιά τους στους επισκέπτες. Ο βυθός της αποτελείται από βράχια. Εκτός από μια μικρή αποβάθρα για τις βάρκες που σταματούν στην περιοχή δεν υπάρχει τίποτα άλλο.

Στην περιοχή απαγορεύεται ο γυμνισμός καθώς ο χώρος θεωρείται ιερός.

Για να φτάσει κανείς στην απαράμιλλης ομορφιάς μικρή παραλία πρέπει να διασχίσει ένα από τα ομορφότερα φαράγγια του νομού Ηρακλείου.

ΦΑΡΑΓΓΙ

Το φαράγγι του Μάρτσαλου είναι ένα από τα ομορφότερα της Κρήτης και ανήκει στα ερημητήρια της Ιεράς Μονής Οδηγητρίας.

Το συνολικό μήκος του φτάνει τα 2χλμ και εξελίσσεται ανάμεσα σε απότομα βράχια με αρκετές σπηλιές, οι οποίες φιλοξενούσαν ασκητές.

Η βλάστηση της περιοχής είναι ιδιαίτερα πυκνή. Στην μέση περίπου της διαδρομής υπάρχει ένα μικρό φοινικόδασος, ενώ κατά μήκος του μονοπατιού συναντά κανείς πικροδάφνες, ελιές, χαρουπιές και πρίνους.

Η διάσχιση του φαραγγιού χαρακτηρίζεται γενικά εύκολη εκτός από το απότομα κατηφορικό κομμάτι από το σπηλαιώδη ναό της Παναγίας μέχρι την κοίτη του φαραγγιού.

Για να φτάσει κανείς στην αρχή του φαραγγιού θα πρέπει να ακολουθήσει το χωματόδρομο που ενώνει τη Μονή Οδηγητρίας με το Λίθινο. Στον δρόμο αυτό υπάρχει πινακίδα που κατευθύνει προς το Μάρτσαλο.

Στην αρχή του φαραγγιού υπάρχει η σπηλαιώδη εκκλησία της Παναγίας της Μαρτσαλιανής, η οποία είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ο ναός είναι λαξευμένος μέσα σε βράχο σε σχήμα κώνου και έχει βάθος 8 μέτρων και ύψος 10 μέτρων. Την περίοδο των διωγμών χρησιμοποιήθηκε ως κατακόμβη και στο πέρασμα των χρόνων εγκαταλείφθηκε για άγνωστους λόγους. Η εκκλησία είχε καλυφθεί από μεγάλους βράχους και βρέθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα από βοσκούς της Μονής Οδηγητρίας. Μέσα στο ναό βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας.

Στο μέσο του φαραγγιού, στην περιοχή που ονομάζεται Περιβόλι, υπάρχει μια πετρόκτιστη δεξαμενή στην οποία συγκεντρώνεται το νερό μιας μικρής πηγής που υπάρχει δίπλα.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η παραλία του Μαρτσάλου χρησιμοποιήθηκε την Μινωική εποχή ως λιμάνι, όπως φανερώνουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές. Στο Μάρτσαλο φαίνεται να δίδαξε τον Χριστιανισμό ο Απόστολος Παύλος.

ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ

Η ονομασία Μάρτσαλο σημαίνει στα λατινικά Καλό Λιμάνι.