Μινωικό παλάτι Ζάκρου

Μινωικό παλάτι Ζάκρου

Το Μινωικό Παλάτι της Ζάκρου είναι το τέταρτο μεγαλύτερο αρχαίο παλάτι της Κρήτης, μετά το παλάτι της Κνωσού, της Φαιστού και των Μαλίων. Το εν λόγω παλάτι βρίσκεται 500μ περίπου από τον οικισμό της Κάτω Ζάκρου, περίπου 8χλμ από την Ζάκρο και 45χλμ από την Σητεία.

Η Μινωική πόλη της Ζάκρου αποτέλεσε ένα από τα σημαντικά διοικητικά κέντρα του Μινωικού πολιτισμού καθώς υπήρξε σπουδαίο διαμετακομιστικό κέντρο εμπορίου, που σύνδεε την Κρήτη με την Αφρική και την Μέση Ανατολή. Οι Μινωίτες φόρτωναν τα πλοία τους με ξύλα κέδρων, λάδι και κρασί και προμήθευαν τις άλλες χώρες και εισήγαγαν ελεφαντόδοντο, χρυσό, πολύτιμες και ημιπολύτιμες πέτρες.

Το ανάκτορο χτίστηκε γύρω στο 1900π.Χ., ισοπεδώθηκε πιθανότατα από σεισμό και ξαναχτίστηκε το 1600π.Χ. Η συνολική του έκταση ξεπερνούσε τα 8.000τ.μ.

Το ανάκτορο της Ζάκρου έχει αρκετές αρχιτεκτονικές ομοιότητες με τα άλλα μεγάλα ανάκτορα της Κρήτης, ωστόσο έχει και αρκετές διαφοροποιήσεις. Κύριο χαρακτηριστικό του, όπως και στα άλλα Μινωικά ανάκτορα, είναι η Κεντρική Αυλή, όπου γύρω από αυτήν χτίστηκαν τα κτίρια.

Από την Κεντρική αυλή ξεκινούσε ο δρόμος που έφτανε στο λιμάνι της αρχαίας Ζάκρου. Τα κτίρια περιμετρικά της αυλής, εκτός από κατοικίες ήταν εργαστήρια επεξεργασίας κεραμικών, αποθήκες και βασιλικά διαμερίσματα. Κοντά στα βασιλικά διαμερίσματα υπήρχε μία δεξαμενή, πρόδρομος του σημερινού σιντριβανιού.

Το Μινωικό παλάτι της Ζάκρου καταστράφηκε το 1450π.Χ., όπως και τα άλλα ανάκτορα του Μινωικού Πολιτισμού, από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Το ανάκτορο παρέμεινε για αιώνες σκεπασμένο κάτω από τη σκόνη και τη λάβα του ηφαιστείου, μέχρι τα τέλη του προηγούμενου αιώνα, όταν Ιταλοί αρχαιολόγοι ξεκίνησαν τις πρώτες ανασκαφές. Στη συνέχεια ανέλαβε ένας Άγγλος αρχαιολόγος, όπου αποκάλυψε ένα μικρό τμήμα της αρχαίας πόλης. Η εύρεση του συνόλου του ανακτόρου έγινε από τον έφορο αρχαιοτήτων Ν. Πλάτων, ο οποίος ανέλαβε την ανασκαφή και έφερε στο φως αμύθητους κρυμμένους θησαυρούς. Τα πολλά και αξιόλογα ευρήματα του ανακτόρου φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτός καθημερινά, εκτός Δευτέρας, από τις 9:00 μέχρι τις 15:00.

Αρχαία ευρήματα έχουν βρεθεί στα γύρω υψώματα, όπως το μινωικό ιερό κορυφής στην τοποθεσία Τραόσταλο, καθώς και στο φαράγγι των Νεκρών, όπου βρέθηκαν τάφοι προϊστορικής εποχής.

-