Βάι

Βάι

Το μεγαλυτερο φοινικόδασος της Ευρώπης και μία από τις ομορφότερες παραλίες της Κρήτης βρίσκονται 95 χλμ ανατολικά του Αγίου Νικολάου και 25χλμ ανατολικά της Σητείας. Ο λόγος για το εξωτικό Βάι.

Το φοινικόδασος του Βάι καλύπτει μία έκταση περίπου 250 στρεμμάτων, σε μία περιοχή ιδιαίτερα θερμή και ξηρή. Οι φοίνικες της περιοχής ανήκουν στο είδος Phoenix Theophrasti και ποτίζονται από τα νερά που διαρρέουν από το σημείο.

Υπάρχουν διάφοροι μύθοι που σχετίζονται με την ύπαρξη φοινίκων στην περιοχή, καθώς αποτελεί σπάνιο φαινόμενο στην Κρήτη του σήμερα, ωστόσο, τα αρχαία χρόνια υπήρχαν φοίνικες στην μεγαλόνησο.

Το δάσος του Βάι είναι ένα από τα 19 στην Ελλάδα που έχουν χαρακτηριστεί “Αισθητικά Δάση” και αποτελεί “ειδικά προστατευόμενη περιοχή”, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της σύμβασης της Βαρκελώνης για τις προστατευόμενες περιοχές της Μεσογείου. Για το λόγο αυτό απαγορεύεται αυστηρά το κάμπινγκ, το άναμμα φωτιάς ή οποια άλλη δραστηριότητα θα θέση σε κίνδυνο την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Στο φοινικόδασος βρίσκουν καταφύγιο πολλά αποδημητικά πουλιά.

Εκεί που σταματάει το αν μη τη άλλω εντυπωσιακό φοινικόδασος ξεκινάει η παραμυθένια παραλία του Βάι. Η χρυσή άμμος, τα γαλαζοπράσινα νερά και οι φοίνικες που συμπληρώνουν το τοπίο θυμίζουν τόπους περισσότερο εξωτικούς.

Η βραβευμένη με γαλάζια σημαία παραλία είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες, ξύλινα μονοπάτια, ντουζιέρες και τουαλέτες. Αν δεν είστε της ξαπλώστρας μπορείτε να κάνετε κάποιο θαλάσσιο σπορ ή να ανεβείτε τα σκαλιά που οδηγούν στο παρατηρητήριο, από όπου θα έχετε πανοραμική θέα της περιοχής.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Βάι κατοικήθηκε στις αρχές του 1970 από τους χίπις που διώχτηκαν από τα Μάταλα. Μέχρι το 1980 υπήρχαν μόνιμες σκηνές. Το 1980 κυρήχθηκε προστατευόμενη περιοχή.

ΜΥΘΟΙ

Υπάρχουν δύο μύθοι που σχετίζονται με την ύπαρξη φοινικόδεντρων στην περιοχή. Σύμφωνα με τον πρώτο μύθο, στην περιοχή σταμάτησαν κάποτε Άραβες πειρατές, οι οποίοι έφαγαν χουρμάδες και πέταξαν τα κουκούτσια στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το φοινικόδασος.

Η άλλη εκδοχή αναφέρει μια παρόμοια ιστορία αυτή τη φορά με Φοίνικες ναυτικούς.

ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ

Το τοπωνύμιο Βάι προέρχεται από την ελληνική λέξη βαγιά που σημαίνει φοίνικας.

-