Κουρταλιώτικο φαράγγι

Κουρταλιώτικο φαράγγι

Το επιβλητικό Κουρταλιώτικο φαράγγι ξεκινάει από το χωριό Κοξαρέ, του νομού Ρεθύμνου, περίπου 22χλμ από την πρωτεύουσα του νομού, και καταλήγει στην εκπληκτική παραλία της Πρέβελη, μετά από πολλές και εντυπωσιακές εναλλαγές τοπίων.

Το φαράγγι σχηματίζεται ανάμεσα στα βουνά Κουρούπα και Ξηρός Όρος και οι πλαγιές του φτάνουν σε κάποια σημεία τα 600μέτρα. Το συνολικό του μήκος φτάνει περίπου τα 3χλμ.

Για να φτάσετε στην είσοδο του φαραγγιού θα πρέπει να ακολουθήσετε τα σκαλοπάτια που βρίσκονται πλευρικά του δρόμου Κοξαρέ - Ασώματου και να φτάσετε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο βάθος του φαραγγιού. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο Άγιος άγγιξε το βράχο, πετάχτηκε από πέντε σημεία , όσα και τα δάχτυλα του, νερό. Ο μύθος αφορά τις πέντε πηγές του Κουρταλιώτη ποταμού, ο οποίος διαπερνά το φαράγγι.

Κοντά στις εκβολές του, το ποτάμι ονομάζεται και Μεγάλος Ποταμός. Η περιοχή γύρω από αυτόν είναι κατάφυτη από φοίνικες, που προσδίδουν μια εξωτική πινελιά στο ούτως η άλλως όμορφο τοπίο.

Η ονομασία Κουρταλιώτικο φαράγγι και ποταμός προέρχεται από την λέξη κούρταλα, η οποία στην τοπική διάλεκτο σημαίνει χειροκρότημα. Λόγω της γεωμορφίας των τοιχωμάτων του φαραγγιού και των πολλών σπηλαίων που δημιουργούνται, όταν φυσάει αέρας ακούγονται ήχοι που θυμίζουν χειροκροτήματα.

Το Κουρταλιώτικο φαράγγι θα πρέπει να το επισκεφτείτε είτε περνώντας το ολόκληρο είτε ξεκινώντας αντίστροφα, από την παραλία της Πρέβελης και περπατώντας εντός του για λίγα χιλιόμετρα.

-