Ζάκρος

Ζάκρος

Η Ζάκρος αποτελεί ένα από τα γραφικότερα χωριά της μεγαλονήσου, που καταφέρνει να συνδυάσει την απαράμιλλη ομορφιά της φύσης, με τις εναλλακτικές δραστηριότητες και τα σημαντικότατα αρχαιολογικά ευρήματα. Η πινελιά που συμπληρώνει το τοπίο της Ζάκρου είναι η πανέμορφη παραλία της.

Η Ζάκρος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Κρήτης, περίπου 38χλμ από την Σητεία. Διοικητικά υπάγεται στον δήμο Σητείας, του νομού Λασιθίου. Το ομώνυμο δημοτικό διαμέρισμα της απαρτίζεται από τους οικισμούς Κάτω Ζάκρος, Αδραβάστοι, Αζοκέραμος, Κελλάρια, Κλησίδιον, Άγιος Γεώργιος και Σφάκα.

Ο πληθυσμός της Ζάκρου ξεπερνά τους 1000 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και συγκεκριμένα με την παραγωγή ελαιολάδου. Μάλιστα, το ελαιόλαδο της Ζάκρου είναι ξακουστό σε όλο τον κόσμο, καθώς τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί έχουν στραφεί στην οργανωμένη εξαγωγή του.

Στην Ζάκρο υπάρχουν πολλές πηγές, στις οποίες οφείλει την ύπαρξη της η πλούσια βλάστηση της κοιλάδας. Οι πιο γνωστές πηγές είναι εκείνες που βρίσκονται στη θέση Μέσα Μύλος, Βιγλού, Ανεβάλουσα και Παλαίμυλος.

Μιλώντας για την Ζάκρο αναφερόμαστε στους δύο οικισμούς, την Πάνω και Κάτω Ζάκρο. Στην Κάτω Ζάκρο βρίσκεται η αρχαία πόλη, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα του Μινωικού πολιτισμού, το φαράγγι των Ζωντανών νεκρών, το σπήλαιο Πελεκητών και η ομώνυμη με τον οικισμό παραλία.

Στην Κάτω Ζάκρο κατοικούν ελάχιστοι άνθρωποι, όμως υπάρχουν ταβέρνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καφετέριες για τους επισκέπτες της περιοχής. Όλα τα κτίρια της Κάτω Ζάκρου είναι παλαιού τύπου αφού η περιοχή έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογική και έχει απαγορευτεί η δόμηση. Κοντά στην Ζάκρο βρίσκονται οι όμορφες και απομονωμένες παραλίες του Ξερόκαμπου.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή έχουμε από την νεολιθική εποχή, αν λάβουμε υπόψιν τα ίχνη στο σπήλαιο Πελεκητών.

Η Ζάκρος ήκμασε την Μινωική εποχή καθώς υπήρξε σημαντικός εμπορικός σταθμός, ο οποίος είχε σχέσεις με την Αφρική και την Μέση Ανατολή.

Κατά την Ενετοκρατία η Ζάκρος εμφανίζεται σε χάρτες της εποχής με την ονομασία Xacro.

Αργότερα, καταστρέφεται από τις Τουρκικές επιδρομές του 1471 και 1583. Ο οικισμός αναφέρεται ξανά στην Τούρκικη απογραφή του 1880.

ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ

Η ονομασία του οικισμού είναι σίγουρα προελληνική ωστόσο δεν είναι γνωστή η ετυμολογία της, καθώς υπάρχουν διάφορες εκδοχές μη επιβεβαιωμένες.

-