Σπήλαιο Πελεκητών

Σπήλαιο Πελεκητών

Το σπήλαιο Πελεκητών ή «της Συκιάς ο Σπήλιος» είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Κρήτης, με ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και εντυπωσιακό εσωτερικό διάκοσμο. Το σπήλαιο βρίσκεται περίπου 5χλμ βορειοανατολικά του οικισμού της Κάτω Ζάκρου, στους πρόποδες του λόφου Τραόσταλου. Για να φτάσετε στην είσοδο του σπηλαίου θα πρέπει να περπατήσετε περίπου 1 ώρα από την Κάτω Ζάκρο ή να πάτε με σκάφος από τη θάλασσα και να φτάσετε σε 15 λεπτά.

Το συνολικό του μήκος φτάνει τα 310μ και η έκταση που καλύπτει υπολογίζεται στα 4,5 στρέμματα. Μέσα στο σπήλαιο συναντάμε μεγάλες αίθουσες με το πλάτος ως και 45 μέτρων.

Πανύψηλες κολώνες, εντυπωσιακοί σταλαγμίτες και σταλακτίτες στολίζουν το σπήλαιο των Πελεκητών. Στο τέρμα του δεσπόζει μια λίμνη με νερό. Η ύπαρξη νερού μέσα στον ποταμό δικαιολογείται καθώς παλιότερα αποτελούσε κοίτη υπόγειου ποταμού.

Στο σπήλαιο υπάρχουν ίχνη που φανερώνουν κατοίκηση κατά την νεολιθική εποχή.

Η ονομασία της Συκιάς ο Σπήλιος οφείλεται στην συκιά που βρίσκεται στην είσοδο του σπηλαίου ενώ η ονομασία σπήλαιο των Πελεκητών οφείλεται στην εξόρυξη πέτρας που γινόταν στην περιοχή. Μάλιστα, από της πέτρες του λατομείου, που βρίσκεται στην περιοχή Πελεκητά, χτίστηκε το Μινωικό Παλάτι της Κάτω Ζάκρου.

-