Φαράγγι Σαμαριάς

Φαράγγι Σαμαριάς

Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα από τα μεγαλύτερα φαράγγια της Ευρώπης, με το συνολικό του μήκος να φτάνει τα 18χλμ. Το φαράγγι ξεκινάει από το οροπέδιο Ομαλού, στη θέση Ξυλόσκαλο και καταλήγει στην όμορφη παραλία της Αγίας Ρούμελης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πεζοπορίας στο μονοπάτι, που διαρκεί 4-8 ώρες, υπάρχει επαρκής σηματοδότηση.

Το φαράγγι βρίσκεται στην νότια πλευρά του νομού Χανίων και δημιουργήθηκε από ποτάμι που διάβρωσε τα πετρώματα του και σχημάτισε αυτόν τον επίγειο παράδεισο. Μάλιστα, κάθετα της Σαμαριάς συναντάμε πολλά μικρότερα φαράγγια, με τα περισσότερα να ενδείκνυνται για canyoning.

Το φαράγγι έγινε εθνικός δρυμός το 1962 και από το 2010 αποτελεί μέρος του Παγκόσμιου Δικτύου αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO. Η βιοποικιλότητα της περιοχής είναι αξιοθαύμαστη, καθώς υπάρχουν πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας, με αρκετά από αυτά να είναι υπό προστασία. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον κρητικό αίγαγρο, κρι-κρι.

Περίπου στη μέση του φαραγγιού βρίσκεται ο εγκαταλελειμμένος οικισμός Σαμαριά, από τον οποίο πήρε το όνομα του. Το χωριό εκκενώθηκε όταν ο τόπος ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός, ωστόσο, τα σπίτια εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από τους φύλακες του δρυμού. Η αρχιτεκτονική των σπιτιών είναι γνήσια παραδοσιακή κρητική. Λίγα μέτρα από το χωριό Σαμαριά βρίσκεται το εκκλησάκι, του 14ου αιώνα, της Οσίας Μαρίας. Με παραφθορά προέρχεται το τοπωνύμιο Σαμαριά.

Επίσης, ένα πολύ γνωστό σημείο μέσα στο φαράγγι είναι οι Σιδερόπορτες. Πρόκειται για το σημείο όπου οι δύο πλευρές του φαραγγιού σχεδόν ενώνονται. Τα βράχια στο σημείο φτάνουν περίπου τα 500μ στο ύψος και απέχουν μεταξύ τους περίπου 4μ.

Το φαράγγι είναι επισκέψιμο από τα μέσα Απρίλη μέχρι το τέλος Οκτώβρη και οι ακριβείς ημερομηνίες εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες.

-