Αγία Ρούμελη

Αγία Ρούμελη

Ο παραθαλάσσιος οικισμός της Αγίας Ρούμελης βρίσκεται 58χλμ στα νότια του νομού Χανίων, στην περιοχή των Σφακίων. Η Αγία Ρούμελη αποτελεί φυσική η κατάληξη του Φαραγγιού της Σαμαριάς. Μάλιστα, στην έξοδο του Φαραγγιού, κοντά στην Αγία Ρούμελη, θα συναντήσετε τα ερείπια του Ναού του Ταραίου Απόλλωνα.

Η πρόσβαση στον γραφικό οικισμό είναι εφικτή είτε με πεζοπορία ή μέσω θαλάσσης με πλοίο από τη Χώρα Σφακίων ή, το Λουτρό, ή τη Σούγια, ή την Παλιόχωρα. Στον οικισμό υπάρχει μια μεγάλη παραλία και μία μικρή προβλήτα όπου προσδένουν τα πλοία της γραμμής.

Η Αγία Ρούμελη αποτελεί τουριστικό προορισμό, τον οποίον επισκέπτονται πάνω από 350.000 άτομα ετησίως. Οι υπηρεσίες αναψυχής είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες και ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τις τοπικές γεύσεις , την πανέμορφη θέα στο Λυβικό πέλαγος και της εισόδου του Φαραγγιού.

Στην βορειοδυτική πλευρά της εξόδου του φαραγγιού της Σαμαριάς, κοντά στον παραθαλάσσιο οικισμό της Αγίας Ρούμελης, βρίσκονται τα ερείπια δύο Τούρκικων κάστρων.

Τα κάστρα σηματοδοτούν την παρουσία Τούρκων στην περιοχή, καθώς και την εκμετάλλευση του λιμανιού της Αγίας Ρουμέλης.

Για να φτάσει κανείς ως το πρώτο κάστρο θα πρέπει να περπατήσει ανατολικά του οικισμού για περίπου 20 λεπτά. Για το δεύτερο χρειάζεται περισσότερος χρόνος, όμως από το εν λόγω κάστρο δεν σώζονται πολλά τμήματα.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η κεντρική παραλία της Αγίας Ρούμελης χωρίζεται τεχνητά σε δύο κομμάτια από την προβλήτα που δένουν τα πλοία της γραμμής. Το δυτικό τμήμα της είναι αμμώδης με κάποια βράχια στο τέλος της. Το ανατολικό έχει βότσαλο, διακόπτεται σε κάποιο σημείο από τους κυματοθραύστες του ελικοδρομίου. Έπειτα, συνεχίζει με βότσαλο ως την άκρη των βράχων.

Πεύκα

Στα ανατολικά του οικισμού, μετά από περίπου 3,5χλμ πεζοπορίας, φτάνει κανείς στην παραλία με τα πεύκα και το Βυζαντινό εξωκλήσι του Αγίου Παύλου. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη για αυτό προετοιμάστε τις απαραίτητες προμήθειες.

Μαρμαρά

Συνεχίζοντας ανατολικά από την εκκλησία του Αγίου Παύλου, για άλλα 3 χλμ, στο παραλιακό μονοπάτι οδηγούμαστε στην επίσης πανέμορφη παραλία Μαρμαρά που υπάρχει η δυνατότητα για φαγητό.

Δυτικά ακλουθώντας την κορυφογραμμή θα συναντήσετε διάφορες μη οργανωμένες παραλίες οι οποίες προσφέρονται για του καλούς περιπατητές.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Περίπου 3 χλμ ανατολικά της Αγίας Ρούμελης βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Παύλου. Σύμφωνα με την παράδοση η εκκλησία χτίστηκε στο σημείο εις μνήμην του περάσματος του Αποστόλου από την περιοχή. Επίσης λέγεται ότι στο σημείο αυτό ο Άγιος Παύλος βάπτιζε τους ντόπιους που επιθυμούσαν να ασπαστούν τον Χριστιανισμό.

Επίσης, κοντά στην Αγία Ρούμελη συναντάμε την εκκλησία της Παναγίας, η οποία χρονολογείται από τον 15ο αιώνα. Η εκκλησία βρίσκεται ανατολικά του οικισμού και στο εσωτερικό της σώζονται ψηφιδωτά τμήματα. Ο ναός είναι χτισμένος στα ερείπια του ναού του θεού Απόλλωνα και της θεάς Άρτερμις.

-