Η Παλαιόχωρα είναι μια μικρή παραθαλάσσια κωμόπολη που βρίσκεται περίπου 70χλμ νοτιοδυτικά από τα Χανιά, χτισμένη πάνω σε μια χερσόνησο, ανάμεσα σε δύο κόλπους. Ο οικισμός είναι χτισμένος πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Καλαμύδι, ενώ νότια της κωμόπολης δεσπόζει το ενετικό φρούριο της Σελίνου.
Φύλακες της χερσονήσου της Παλαιόχωρας είναι οι μικρές λοφοσειρές με την πλούσια χαμηλή βλάστηση, που την περικυκλώνουν από τα βόρεια και της δίνουν λίγο από το άρωμα των θάμνων που ευδοκιμούν στην περιοχή. Μπροστά από τους λόφους απλώνεται ένας φιλόξενος και εύφορος κάμπος. Η πόλη είναι χτισμένη ανάμεσα στον κάμπο και το όμορφο Λιβυκό πέλαγος.
Η Παλαιόχωρα είναι μια όμορφη κωμόπολη που μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες της ότι επιθυμούν. Από ενοικιαζόμενα δωμάτια μέχρι φαρμακεία, από τράπεζες μέχρι καφενεία, από ταχυδρομεία μέχρι εμπορικά καταστήματα. Στο κέντρο της κωμόπολης υπάρχει και το μουσείο Ακριτών Ευρώπης.
Τα βράδια οι δρόμοι της πόλης μετατρέπονται σε ένα μεγάλο πεζόδρομο. Οι κεντρικοί δρόμοι κλείνουν για τα αυτοκίνητα και οι καταστηματάρχες βγάζουν έξω καρέκλες και τραπέζια για να γίνουν ντόπιοι και επισκέπτες όλοι μια παρέα και να απολαύσουν τον καφέ τους ή το φαγητό τους.
Αν είστε άνθρωπος της δράσης η Παλαιόχωρα δίνει αρκετές εναλλακτικές. Στην περιοχή υπάρχουν αρκετές περιπατητικές διαδρομές Ε4, οι οποίες καταλήγουν σε πανέμορφες παραλίες. Ένα από τα μονοπάτια Ε4 είναι εκείνο που ενώνει την Παλαιόχωρα με την αρχαία πόλη Λίσσο και καταλήγει στην Σούγια. Επίσης, μπορείτε να αθληθείτε και να ψυχαγωγηθείτε με κάποιο θαλάσσιο σπορ όπως serfing, jet ski, ιστιοπλοΐα, κ.ά.
Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να κάνει την Παλαιόχωρα κέντρο για τις εξορμήσεις του τόσο από στεριάς όσο και από θάλασσης, καθώς στο λιμάνι της δένουν τα πλοία που την συνδέουν με την Σούγια, την Αγία Ρουμέλη, το Λουτρό, τη Χώρα των Σφακίων και την Γαύδο.
ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Στην Παλαιόχωρα υπάρχουν δύο κόλποι, ο δυτικός και ο ανατολικός, οι οποίοι είναι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους. Στον δυτικό, με το όμορφο τεχνητό λιμάνι και τον φάρο στη μικρονησίδα Σχιστονήσι, βρίσκεται η παραλία της Παχιάς Άμμου. Πρόκειται για μία πεντακάθαρη και οργανωμένη παραλία, η οποία είναι και η μεγαλύτερη της περιοχής με το μήκος της να φτάνει το ένα χλμ. Η παραλία, όπως λέει και το όνομα της, είναι αμμώδης.
Από την άλλη η ανατολική παραλία, Χαλίκια, αποτελείται από βότσαλα. Στον κόλπα υπάρχει μια προβλήτα που δένουν τα καράβια που πηγαίνουν στη Σούγια, στην Αγία Ρούμελη, στο Λουτρό, στη Χώρα των Σφακιών, στη Γαύδο και στο Ελαφονήσι.
Κατά μήκος της ακτογραμμής της Παλαιόχωρας υπάρχουν και διάφορες άλλες αξιόλογες παραλίες. Δυτικά βρίσκουμε τον Ψηλό Βόλακα (βότσαλάκι, μη οργανωμένη), το Πλακάκι (βοτσαλάκι, μη οργανωμένη, υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες) και τη Καραβόπετρα (άμμο και βοτσαλάκι, μη οργανωμένη). Συνεχίζοντας για περίπου 4χλμ δυτικά του Παλαιόκαστρου, βρίσκουμε τις δύο υπέροχες παραλίες του Γραμμένου.
Οι δύο παραλίες της χερσονήσου Γραμμένου είναι οργανωμένες, ενώ υπάρχουν και αρκετά αλμυρίκια για φυσική σκιά. Η μία παραλία είναι με ψιλό βότσαλο και η άλλη με άμμο. Στην περιοχή υπάρχει μονάδα με οργανωμένο camping. Επίσης, πάνω από τις παραλίες βρίσκεται ένα όμορφο κεδρόδασος.
Όλες οι προαναφερθείσες παραλίες βρίσκονται δίπλα στον κεντρικό δρόμο που ενώνει την Παλαιόχωρα με την Κουντούρα.
Ωστόσο, ανατολικά της Παλαιόχωρας, σε απόσταση περίπου 4χλμ, συναντάμε τις υπέροχες και απόμερες παραλίες στην περιοχή Γιαλισκάρι. Για να φτάσετε στο σημείο αρκεί να ακολουθήσετε τον χωματόδρομο μετά το camping της Παλαιόχωρας. Στο Γιαλισκάρι υπάρχουν τρεις παραλίες, δύο δυτικά και μία ανατολικά της χερσονήσου. Στην περιοχή δεν υπάρχει βλάστηση, οπότε δεν θα βρείτε φυσική σκιά. Στις δυτικές παραλίες με το ψιλό βότσαλο θα βρείτε ομπρέλες. Η ανατολική παραλία ονομάζεται Ανύδροι επειδή εκεί βρίσκεται η έξοδος του φαραγγιού που ξεκινάει από το χωριό Ανύδροι. Η παραλία έχει χοντρή άμμο και δεν είναι οργανωμένη.
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η περιοχή κατοικήθηκε από την αρχαιότητα καθώς η κωμόπολη της Παλαιόχωρας χτίστηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Καλαμύδι.
Το 1834 η περιοχή ήταν ακατοίκητοι, όπως φαίνεται από μαρτυρία ενός Άγγλου ταξιδιώτη. Άρχισε να κατοικείται ξανά το 1866.
Κατά τη διάρκεια της Μάχης της Κρήτης στο Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, η πόλη καταστράφηκε από τους Γερμανούς.
Η Παλαιόχωρα ξεκίνησε να αναπτύσσεται μετά την ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα. Μετά την ανάπτυξη της παραγωγής ντομάτας και ελαιόλαδου καθώς και την ανάπτυξη του τουρισμού κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1970 η κωμόπολη κατοικήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στην Παλαιόχωρα γίνονται αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Εκτός από τα πανηγύρια, στην κωμόπολη λαμβάνει χώρα το φημισμένο Παλιοχωρίτικο Καρναβάλι, το Διεθνές τουρνουά σκακιού και ο Ποδηλατικός γύρος Παλαιόχωρας.