5. Σούγια - Αγία Ρούμελη

5. Σούγια - Αγία Ρούμελη

Η πέμπτη διαδρομή του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 έχει μήκος συνολικά 20 χιλιόμετρα και διαρκεί 8 με 9 ώρες.Ιδανική περίοδος του χρόνου για να την περάσετε είναι από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο. Η διαδρομή αυτή αποτελεί την πιο κουραστική και δύσκολη από αυτές της Κρήτης.

Ακολουθούμε λοιπόν τον παραλιακό δρόμο της Σούγιας και τον χείμαρρο έως τον λιθόκτιστο τοίχο στα ανατολικά. Από εκεί πηγαίνουμε παράλληλα με την περίφραξη της αρχαίας Συίας απο τα βόρεια, ξεκινάμε να ανεβαίνουμε την πλαγιά βορειοδυτικά, φτάνουμε σε πλάτωμα και ακολουθούμε το μονοπάτι. Αφού προσπεράσουμε ένα παλιό αλώνι και την περίφραξη αριστερά μας, το μονοπάτι ανεβαίνει στην πλαγιά και φτάνει σε πλάτωμα με θέα τον κόλπο της Σούγιας. Άμεσως μετά κατηφορίζουμε για λίγο και φτάνουμε στον χείμαρρο μετά το πλάτωμα και τον διασχίζουμε. Προσπερνάμε το παλιό αλώνι και τις πεζούλες και ακολουθούμε το μονοπάτι το οποίο ανηφορίζει και κατηφορίζει στην πλαγιά και περνάει μέσα από μικρούς χειμάρρους. Συνεχίζουμε βορειοδυτικά, διασχίζουμε τον χείμαρρο και βλέπουμε το μικρό μνημείο δύο ανταρτών στην κορυφή του λόφου. Ανηφορίζουμε στο διάσελο και μετά κατηφορίζουμε μέχρι το φαράγγι. Εκεί παρατηρούμε μια σπηλιά και, μετά από 150 μέτρα, κατευθυνόμαστε αριστερά στην ανατολική του όχθη. Περνάμε την πλαγιά του πρώτου λόφου, βλέπουμε τον κόλπο του Αγίου Αντωνίου, τον προσπερνάμε και ακολουθούμε την πορεία του μονοπατιού πάνω στη πλαγιά. Αν θέλετε να επισκεφθείτε την παραλία, μπορείτε να στρίψετε δεξιά στην παράκαμψη δίπλα στο εκκλησάκι του Αγ.Αντωνίου και να περπατήσετε εκείνο το μονοπάτι το οποίο διασταυρώνεται αργότερα με το κεντρικό μονοπάτι. Έχοντας αφήσει πίσω μας τον Αγ. Αντώνιο, βλέπουμε μια μεγάλη, βαθιά και εντυπωσιακή σχισμή σε όλο τον βράχο και κατευθυνόμαστε προς τον χείμαρρο τον οποίο διασχίζουμε και για 100 μέτρα τον ακολουθούμε. Αμέσως μετά, ανεβαίνουμε στην ανατολική του όχθη και βλέποντας μπροστά μας την αρχαία Ποικίλασσο. Ακολουθούμε το μονοπάτι το οποίο ανηφορίζει αρκετά και προσπερνάμε ένα πέτρινο εικονοστάσι και μια πηγή με τρεχούμενο νερό. Το μονοπάτι στρίβει αριστερά και αρχίζει να δυσκολεύει αρκετά. Ανεβαίνουμε στο φρούριο της Ποικίλασσου και την κορυφή με το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία και απολαμβάνουμε την θέα στη Σούγια,στα Δώματα,στη Λισσό,τα Λευκά Όρη ακόμη και τη Γαύδο. Από εκεί κατηφορίζουμε για 25 λεπτά μια δύσκολη και απότομη πλαγιά και φτάνουμε σε φαράγγι. Κατευθυνόμαστε νότια, περνάμε δύο μεγάλα πεύκα και περπατάμε 15 λεπτά μέχρι το τέλος του φαραγγιού. Σύμφωνα με τα σήματα, η έξοδος από το φαράγγι γίνεται ανάμεσα από μεγάλο βράχο και κάθετη πλαγιά το οποίο θα ήταν καλύτερο να μην προτιμήσουμε αφού γίνονται συχνές κατολισθήσεις αλλά να κατευθυνθούμε και να περπατήσουμε για 15 λεπτά δίπλα στη θάλασσα και να φτάσουμε σε όρμο με σπίτια και παραλία. Μετά την παραλία, διασχίσουμε χείμαρρο και ανηφορίζουμε σε μικρό γκρεμό για περίπου 30 λεπτά και με μεγάλη προσοχή.

Το μονοπάτι για περίπου 50 μέτρα γίνεται τόσο δύσκολο και επικίνδυνο που χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τα χέρια μας για σταθερότητα και ασφάλεια. Μετά από αυτο το δύσκολο σημείο και έχοντας την θάλασσα στα δεξιά μας, ανεβαίνουμε μια πλαγιά, προσπερνάμε διακλάδωση και φτάνουμε σε φαράγγι. Μετά το φαράγγι, ανεβαίνουμε για λίγο και φτάνουμε σε σημείο όπου βλέπουμε χαμηλά την περιοχή Τζάτζιμου. Το μονοπάτι συνεχίζει σε απότομο γκρεμό πάνω από εκείνη την περιοχή, ανηφορίζει και μετά κατηφορίζουμε προς μικρο ρέμα από όπου έχουμε θέα τα Δώματα με τον όρμο και την παραλία. Μετά το ρέμα, συνεχίζουμε το φαράγγι του Κλάδου και φτάνουμε στα Δώματα. Η διαδρομή από την Ποικίλασσο μέχρι τα Δώματα διαρκεί περίπου 3 ώρες. Μετά την παραλία των Δωμάτων, ακολουθούμε το ανέβασμα στην ανατολική πλευρά της μέχρι το πηγάδι. Συνεχίζουμε να ανεβαίνουμε και αρχίζουμε να κατεβαινούμε μόλις δούμε την κορυφή των Λευκών Όρεων, τις κόψεις του Βολακιά και μέχρι τον χείμαρρο με το ξεριζωμένο και αναποδογυρισμένο πεύκο. Μετά, ανηφορίζουμε και πάλι μέχρι το πεύκο και την διακλάδωση όπου εμείς στρίβουμε δεξιά. Αρχίζουμε να κατεβαίνουμε μετά τον χείμαρρο, περνάμε στην ανατολική του πλευρά ώσπου βλέπουμε το κόλπο της Αγ. Ρουμέλης και την παραλία του Αγ. Παύλου. Αφού ακολουθήσει κατάβαση σε πλαγιά, κατεθυνόμαστε ανατολικά, διασχίζουμε την περίφραξη και φτάνουμε στην Αγία Ρουμέλη.

-