Λουτρό

Λουτρό

Μακριά από τον μαζικό τουρισμό, τα πεντάστερα ξενοδοχεία και το ατελείωτο clubbing βρίσκεται το γραφικό παραλιακό χωριό Λουτρό, της επαρχίας Σφακίων, του νομού Χανίων. Το Λουτρό δεσπόζει 71χλμ νότια της πόλης των Χανίων, στην ανατολική πλευρά του ακρωτηρίου Μουρί.

Αρκετοί σχετίζουν το Λουτρό με την αρχαία πόλη Φοίνικας, το λιμάνι της αρχαίας Ανώπολης και το χειμερινό λιμάνι της αρχαίας πόλης των Σφακίων. Λόγω της γεωγραφικής θέσης του δημιουργείται ένα φυσικό λιμάνι που παραμένει ασφαλή ακόμα και υπό ακραίες καιρικές συνθήκες.

Για να φτάσει κανείς στον οικισμό θα πρέπει είτε να περπατήσει, είτε να φτάσει με τα σκάφη που κάνουν καθημερινά δρομολόγια από τα Σφακιά, Αγία Ρούμελη, Σούγια, Παλιόχωρα και Γαύδο. Στον οικισμό μπορείτε να βρείτε εκτός από υπέροχες και πεντακάθαρες παραλίες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, καφετέριες, και ελάχιστα μίνι μάρκετ.

Αξίζει να επισκεφτείτε τον μικρό Τούρκικο Κούλε κοντά στο Λουτρό. Σήμερα φιλοξενείται το εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης. Το Κούλε χτίστηκε το 1868 και βρίσκεται πάνω σε ύψωμα προς την πλευρά της Ανώπολης. Συνεχίζοντας την πεζοπορία για λίγα μέτρα φτάνετε στο σημείο όπου βρισκόταν παλιά η αρχαία πόλη Ανώπολη. Λίγα μέτρα πιο πέρα βρίσκεται ο κυκλικός πύργος του Λουτρού.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας κοντά στον οικισμό βρίσκεται το φαράγγι της Αράδαινας, της Ίμβρου και της Σαμαριάς. Περπατώντας μπορείτε να φτάσετε και στις όμορφες παραλίες Περιβολάκι, Τίμιος Σταυρός, Γλυκά Νερά και Μαρμαρά. Επιπλέον, δυτικά του Λουτρού βρίσκουμε δύο ακόμα απομονωμένους οικισμούς, τον Λύκο και τον Φοίνικα, που απέχουν 900μ και 700μ αντίστοιχα από το Λουτρό. Ο πιο εύκολος τρόπος για να προσεγγίσετε τους οικισμούς είναι με σκάφος. Και στους δύο οικισμούς υπάρχουν ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η παραλία στον Λύκο είναι βραχώδη, ενώ στον Φοίνικα με μεγάλα βότσαλα.

Μπροστά από το παραθαλάσσιο οικισμό του Λουτρού δεσπόζει η οργανωμένη παραλία. Η παραλία αποτελείται από βότσαλα είναι ιδανική για καταδύσεις. Λόγω της θέσης του οικισμού σπάνια υπάρχουν κύματα.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Στην ευρύτερη περιοχή έχουν βρεθεί διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα που φανερώνουν ότι ο τόπος ήταν κατοικημένος από την αρχαιότητα.

Ο οικισμός έπαιξε σημαντικό ρόλο κατά την διάρκεια της τουρκοκρατίας.

ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ

Το χωριό οφείλει το όνομα του στα λουτρά που βρέθηκαν στην περιοχή.

-