Σούγια

Σούγια

Στην έξοδο του φαραγγιού της Αγιας Ειρήνης, 70χλμ νότια από την πόλη των Χανίων, βρίσκεται ο μικρός παραθαλάσσιος οικισμός της Σούγιας. Η Σούγια χαρακτηρίζεται από τις ήρεμες διακοπές που μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη και την πανέμορφη παραλία της. Η Σούγια υπήρξε αγαπημένος προορισμός των χίπις.

Σήμερα υπάρχουν στον οικισμό αρκετά μικρά ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφετέριες και μίνι μάρκετ.

Η Σούγια ενώνεται με την Παλαιόχωρα με ένα ασφαλτοστρωμένο δρόμο. Η διάρκεια της διαδρομής υπολογίζεται περίπου στην μισή ώρα. Επίσης, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, περνάει καθημερινά καραβάκι με προορισμό την Παλαιόχωρα, την Χώρα των Σφακίων, το Λουτρό,την Αγία Ρούμελη και την Γαύδο.

Ο παραθεριστικός αυτός οικισμός μπορεί να αποτελέσει έδρα για τις πεζοπορικές εξορμήσεις καθώς υπάρχουν αρκετά ευρωπαϊκά μονοπάτια που περνούν από την περιοχή. Από την Σούγια μπορεί κανείς να ξεκινήσει να περπατάει το μονοπάτι Ε4 που την ενώνει με την αρχαία Λίσσο και την Παλαιόχωρα καθώς επίσης μπορεί να περπατήσει το Ε4 τμήμα του οποίου είναι το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης. Επίσης, υπάρχει μονοπάτι Ε4 που ενώνει την Σούγια με την Αγία Ρούμελη.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Μπροστά από το χωριό της Σούγιας εκτείνεται η μεγάλη ομώνυμη παραλία με τα ψιλά βότσαλα και τα καταγάλανα νερά. Η συνολική έκταση της παραλίας φτάνει περίπου το 1,5χλμ και ξεκινάει από το μικρό λιμανάκι που βρίσκεται δυτικά του οικισμού και όσο πιο ανατολικά προχωράει κανείς διαπιστώνει ότι η παραλία γίνεται περισσότερο απομονωμένη, μη οργανωμένη και προτιμάται από γυμνιστές. Ωστόσο, το δυτικό τμήμα της παραλία που βρίσκεται κάτω από τα καταστήματα είναι οργανωμένο.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Σούγια αποτέλεσε λιμάνι της δωρικής πόλης Ελυρός και άκμασε κατά την διάρκεια της Ρωμαϊκής και Βυζαντινής περιόδου. Ερείπια της αρχαίας πόλης βρίσκονται στο όρος Κεφάλα. Η Σούγια καταστράφηκε τον 9ο αιώνα μ. Χ. από Σαρακινούς πειρατές.

ΤΟΠΩΝΥΜΙΟ

Το τοπωνύμιο του παραθαλάσσιου οικισμού προέρχεται από την αρχαία λέξη συς που σημαίνει γουρούνι. Σε συνδυασμό μάλιστα με το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολλές βελανιδιές, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι κατά την αρχαιότητα υπήρχε στην περιοχή πλήθος γουρουνιών.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Δυτικά του οικισμού βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα με αξιοθαύμαστο ψηφιδωτό πάτωμα που ανήκει σε παλιότερη εκκλησία πάνω στην οποία χτίστηκε η σημερινή. Επίσης, κοντά στην Σούγια, πάνω σε ένα κατάφυτο λόφο με πεύκα βρίσκεται το ξωκλήσι της Αγίας Ειρήνης.

-