Μέλι το υγρό φάρμακο της διατροφής μας

Μέλι το υγρό φάρμακο της διατροφής μας

Το κρητικό μέλι ήταν γνωστό σε όλο τον κόσμο από την αρχαιότητα λόγω της γεύσης του και της περιεκτικότητας του σε θυμάρι (θυμαρόμελο). Η μελισσοκομία στην Κρήτη είναι γνωστή εδώ και 4000 χρόνια.

Στην Κρήτη υπάρχουν περίπου 2000 είδη φυτών, με τα 160 από αυτά να θεωρούνται ενδημικά. Επίσης, στο νησί βρίσκονται περίπου 2200 παραγωγοί που θρέφουν σχεδόν 200000 μελισσοσμήνη και παράγουν πάνω από 2500 τόνους μελιού ετησίως. Οι κύριες ποσότητες του κρητικού μελιού είναι θυμάρι με πεύκο και διάφορα άλλα βότανα που το καθιστούν πολύ γευστικό, αρωματικό και θρεπτικό. Παράγονται επίσης μικρές ποσότητες μελιού ανθέων, πορτοκαλιάς και φασκομηλιάς που είναι πιο ρευστά και ανοιχτόχρωμα. Εκείνο όμως που ξεχωρίζει είναι το μέλι της έρικας (άγριο θυμάρι), το οποίο ανήκει μεν στην κατηγορία ανθέων αλλά είναι σκουρόχρωμο και ελαφρώς πικρό, γεγονός λίγο οξύμωρο εφόσον μιλάμε για μέλι.

Οι ιδιότητες του μελιού είναι ξεχωριστές. Το μέλι, παίζει σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και στη διατροφή. Είναι ευεργετικό για την καρδιά, το συκώτι και ρυθμίζει την οξύτητα του στομάχου. Είναι τονωτικό, βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας και έχει αντισηπτικές ιδιότητες και αντιμικροβιακή δράση. Δεν χαλάει ποτέ και δεν αλλοιώνεται.

Το αγνό μέλι το οποίο δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία, είναι φυσικό μετά την πάροδο κάποιων μηνών να κρυσταλοποείται γεγονός που λανθασμένα εκλαμβάνεται ως αλλοίωση από ορισμένους. Για να επανέλθει στην πρότερη του κατάσταση αρκεί να τοποθετήσουμε τη συσκευασία σε μπέν μαρί με θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη των 40 βαθμών κελσίου, για μικρό χρονικό διάστημα διότι μετά καταστρέφονται τα θρεπτικά του συστατικά.

Τα ζάχαρα του μελιού είναι απλούστατα γλυκόζη και φρουκτόζη, τα οποία απορροφούνται αμέσως, από τον οργανισμό. Για το λόγο αυτό το μέλι είναι μια γρήγορη πηγή ενέργειας για αθλητές, εγκύους, παιδιά, αρρώστους και για κάθε καταπονημένο οργανισμό. Επίσης, το μέλι βοηθά σημαντικά στον ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα από τα συμπτώματα της μέθης.

-