Ο Τσέκας της Γραμβούσας

Ο Τσέκας της Γραμβούσας

To 1900, στα Βατά Λακωνίας, έρχεται στην ζωή ο ψαράς που έγινε αφορμή να δημιουργηθεί και να χιλιοτραγουδιστεί το παραδοσιακό κρητικό τραγούδι "Στης Γραμβούσας το Ακρωτήρι". Ο Νικόλαος Τσέγκας αν και κατάγονταν από την Πελοπόνησο έζησε στην Γραμβούσα Κισσάμου μαζί με την γυναίκα του Μαρία.

Εκείνο που εντυπωσίαζε στον Νικολή ήταν πως παρά το γεγονός ότι δεν γνώριζε να παίζει κάποιο μουσικό όργανο, κατάφερνε να συνθέτει σκοπούς σφυρίζοντας. Τους σκοπούς του τους μάθαινε στους οργανοπαίχτες κι εκείνοι αναπαρήγαγαν τον ήχο. Μάλιστα μελωδίες του έχουν συμπεριληφθεί σε δίσκους μεγάλων Κρητικών καλλιτεχνών και σώζονται μέχρι σήμερα. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο Κακραπής συρτός.

Την ημέρα που το επιβατικό πλοίο Ηράκλειο ναυάγησε και χάθηκαν στον βυθό της θάλασσας εκατοντάδες ζωές, ο Τσέκας παίρνει την βάρκα του "Κυριάκος" και βγαίνει στα ανοιχτά. Η μεγάλη θαλασσοταραχή νικά τον Νικολή κι η θάλασσα τον παίρνει στην αγκαλιά της, παρά τις απελπισμένες προσπάθειες της γυναίκας του για να τον σώσει.

Ο Κώστας Μουντάκης λίγα χρόνια αργότερα συμπεριλαμβάνει στον δίσκο του το τραγούδι "Στση Γραμπούσας τ' ακρωτήρι", το οποίο αναφέρεται στον ψαρά Νικολή Τσέκα...

Ακούστε εδώ