Τσικουδιά το φάρμακο

Τσικουδιά το φάρμακο

Τα αλκοολικά αποστάγματα χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα στην ιατρική και την αρωματοποιία. Η παραδοσιακή κρητική τσικουδιά είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές προϊόν της αμπέλου, καθώς έχει θαυμαστές όχι μόνο κρητικούς αλλά και από όλο τον κόσμο.

Η παραγωγή της τσικουδιάς ξεκινάει την περίοδο του τρύγου. Διαχωρίζονται τα τσάμπουρα από τις ράγες, συνθλίβονται οι ρόγες και διατηρούνται με τον χυμό τους για να πραγματοποιηθεί η αλκοολική ζύμωση. Η απόσταξη της τσικουδιάς στην Κρήτη ξεκινάει παραδοσιακά τον Οκτώβριο μετά την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης στα στέμφυλα με τον μούστο.

Η ποιότητα στην τσικουδιά είναι κάτι συγκεκριμένο και απλό: καθαριότητα και μεράκι. Όλα ξεκινούν από το σταφύλι πρέπει να είναι καθαρό και να μην περιέχει σάπιες ρόγες. Η καθαριότητα πρέπει να συνεχιστεί αυστηρά κατά τη διαχείριση των στέμφυλων μέχρι και την κατανάλωση.

Η απόσταξη πρέπει να γίνεται όταν είναι φρέσκα ακόμα τα στέμφυλα, σε χαμηλές θερμοκρασίες ώστε να μην χάνονται τα αρώματα, υπό άριστες συνθήκες υγιεινής που πρέπει να επικρατούν στο καζάνι και στον χώρο διαχείρισης τους. Χωρίζουμε τα πρώτα λίτρα ανάλογα το μέγεθος του καζανιού, καθώς είναι πλούσια σε ξυλόπνευμα (τοξικό για τον άνθρωπο) και κόβουμε την απόσταξη όταν η τσικουδιά που βγαίνει από τον λουλά είναι στα 15 με 14 γράδα διότι περιέχονται κι εκεί κατάλοιπα κυρίως θειούχα. Υπάρχει η επιλογή της διπλής ή τριπλής απόσταξης οπού φιλτράρεται πλήρως το προϊόν αλλά μειώνει σημαντικά την ποσότητα και αυξάνει δραματικά το κόστος παραγωγής.

Για τους μη μυημένους στην τσικουδιά αναφέρουμε τον παρακάτω χιουμοριστικό δεκάλογο, που αποτελεί οδηγό για την κατανάλωση της:

Η πρώτη τσικουδιά φέρνει όρεξη,

η δεύτερη υγεία,

η τρίτη φέρνει τη χαρά,

η τέταρτη ευτυχία,

η πέμπτη φέρνει έξαψη ή εμετό,

η έκτη φλυαρία,

η έβδομη φέρνει συμπλοκή,

η όγδοη αστυνομία,

η ένατη φέρνει το δικαστή

κι η δέκατη κηδεία.

-