Πρέβελη

Πρέβελη

Η Πρέβελη αποτελεί τον πιο διαδεδομένο τουριστικό προορισμό της νότιας Κρήτης καθώς φημίζεται για το σαγηνευτικό της τοπίο, που θυμίζει εξωτικούς τόπους. Η Πρέβελη βρίσκεται στον νομό Ρεθύμνης, περίπου 40χλμ από την πόλη του Ρεθύμνου και 10χλμ ανατολικά του Πλακιά. Η όμορφη παραλία βρίσκεται στην έξοδο του Κουρταλιώτικου φαραγγιού με το ομώνυμο ποτάμι και τους υπέροχους φοίνικες που βρίσκονται στα τελευταία 2χλμ του φαραγγιού.

Ο Κουρταλιώτικος ποταμός δεν στερεύει καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και δημιουργεί μια μικρή λιμνοθάλασσα λίγο πριν χυθεί στο Λιβυκό πέλαγος. Η παραλία είναι με άμμο και τα νερά στην περιοχή είναι δροσερά λόγω του ποταμιού. Υπάρχουν καντίνες από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα.

Αξίζει τον κόπο να περπατήσετε κατά μήκος του ποταμού, κάτω από την πυκνή σκιά που προσφέρουν οι φοίνικες ή σύμφωνα με την επίσημη ονομασία τους Phoenix theophrastii. Το έδαφος είναι ομαλό και αμμώδης οπότε δεν θα σας δυσκολέψει. Αξιοσημείωτο είναι ότι το φοινικόδασος που βρίσκεται εντός του φαραγγιού κάηκε ολοσχερώς το 2010 όμως κατάφερε και επανήλθε.

Η περιοχή λόγω του ιδιαίτερου φυσικού της κάλλους και της βιοποικιλότητας της έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, στη Ζώνη ειδικής Προστασίας, ενώ μέρος της περιοχής έχει ανακηρυχθεί καταφύγιο άγριας ζωής.

Για να φτάσετε στην Πρέβελη θα πρέπει είτε να μεταβείτε με καραβάκι είτε να φτάσετε πεζοί. Ο πιο ξεκούραστος τρόπος είναι να πάτε με αυτοκίνητο ή λεωφορείο μέχρι τον Πλακιά και από εκεί να επιβιβαστείτε σε κάποιο από τα πολλά καραβάκια που αναχωρούν το πρωί με προορισμό την Πρέβελη. Συνήθως αναχωρούν στις 10 το πρωί και επιστρέφουν στις 4 το απόγευμα.

Εναλλακτικά, για τους περισσότερο αθλητικούς τύπους θα μπορούσατε να φτάσετε ως την Μονή Πρέβελη, να αφήσετε το αυτοκίνητο σας στον χώρο στάθμευσης και να περπατήσετε ως την παραλία. Η δυσκολία στο εν λόγω μονοπάτι είναι ότι υπάρχουν πολλά και απότομα σκαλοπάτια.

-