Κνωσανό φαράγγι

Κνωσανό φαράγγι

Φυσική συνέχεια του Ιερού Βουνού Γιούχτα, στις Άνω Αρχάνες, είναι το φαράγγι από όπου ξεκινάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 Κνωσανό. Το συνολικό του μήκος φτάνει περίπου τα 6 χλμ.
Το φαράγγι ξεκινάει από τους πρόποδες του βουνου, νότια των Αρχανών, διατρέχει τον οικισμό, περνάει από τη θέση Κάτω Μύλος, όπου αρχίζει το κομμάτι με την ονομασία Συλαμιανό φαράγγι, διέρχεται από την περιοχή Μυριστή και την υδατογέφυρα της Αγίας Ειρήνης στα Σπήλια και καταλήγει κοντά στην Κνωσό.
Να σημειώσουμε ότι όσον αφορά το τμήμα του Κνωσανού φαραγγιού που ονομάζεται Συλαμιανό, μπορεί να περαστεί και με αυτοκίνητο. Διερχόμενοι από το κομμάτι αυτό θα είστε περιτριγυρισμένοι από τεράστια πλατάνια και λαξευτούς από το χρόνο βράχους.
Ακολουθώντας την πορεία του Κνωσανού φαραγγιού συναντάει κανείς την όμορφη Καρυδακιανή υδατογέφυρα και δίπλα της ακοίμητος φρουρός η ερειπωμένη πια εκκλησία της Παναγιάς της Καρδιώτισσας.
Το φαράγγι περνά και από την περιοχή που ονομάζεται Παράδεισος και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.
Στο φαράγγι επικρατεί μια πλούσια υδρόφιλη βλάστηση (πλατάνια, ιτιές, λυγαριές, βάτα κ.ά.). Η ποικιλότητα της χλωρίδας είναι μικρή λόγω της ύπαρξης σκίασης, ενώ υπάρχουν 11 ενδημικά είδη, από τα οποία δύο είναι σπάνια και τα εννέα κοινά για όλη την Κρήτη. Σε ότι αφορά την πανίδα, υπάρχουν πολλά είδη σπονδυλωτών, 44 είδη πουλιών και επτά είδη θηλαστικών.
Για να περάσει κανείς το Κνωσανό φαράγγι χρειάζεται μόνο καλή διάθεση καθώς δεν είναι δύσβατο και δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός ή ιδιαίτερη εμπειρία.

-