Φουρνί

Φουρνί

Μια βόλτα στο υπέροχο, αν και τεχνητό άλσος, δίπλα σε ένα από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης, σίγουρα θα σας μαγνητίσει. Το Φουρνί βρίσκεται πάνω στον κατάφυτο από πεύκα και κυπαρίσσια λόφο. Για να το βρείτε αρκεί να ακολουθήσετε τις πινακίδες που υπάρχουν στις Κάτω Αρχάνες. Δίπλα του είναι το Κνωσανό φαράγγι.

Το δάσος του Φουρνίου είναι ιδανικό για πεζοπορία καθώς και για ποδηλάτες mountain bike.

Αν κουραστείτε μπορείτε να ξαποστάσετε στο πετρόχτιστο θεατράκι και να ταξιδέψει το βλέμμα σας από τις Άνω Αρχάνες μέχρι την Ντία. Λίγα μέτρα μετά βρίσκεται το μεγαλύτερο νεκροταφείο του Αιγαίου από τα προϊστορικά χρόνια.

Μινωικό νεκροταφείο στο Φουρνί

Στο τεχνητό άλσος Φουρνί, κοντά στον οικισμό των Κάτω Αρχανών, του δήμου Αρχανών Αστερουσίων βρίσκεται το μεγαλύτερο νεκροταφείο του Αιγαίου, που χρονολογείται από την προμινωϊκή περίοδο (2400π.Χ. -2200π.Χ.).

Οι ανασκαφές, που άρχισαν το 1964 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, έφεραν στο φως αρκετά κτίρια , τα περισσότερα μινωικοί τάφοι, καθώς και μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας αντικείμενα.

Το σημαντικότερο εύρημα είναι η ανακάλυψη της σαρκοφάγου της βασίλισσας. Μέσα σ' αυτόν τον τάφο βρέθηκαν υπολείμματα από τη θυσία ενός βοδιού και ενός αλόγου αλλά και κοσμήματα αμύθητης αξίας.

Τα αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν στο Φουρνί φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και στο Μουσείο Αρχανών.

Οι αρχαιολόγοι συμπέραναν, από τους διαφορετικούς αρχιτεκτονικούς τύπους ταφών, ότι το νεκροταφείο ήταν σε χρήση για πάνω από 1000 χρόνια. Επίσης, από τα διάφορα αντικείμενα που έχουν βρεθεί στους τάφους λένε με βεβαιότητα ότι υπήρχε επαφή ανάμεσα στους Μινωίτες και τους κατοίκους των Κυκλάδων, της Αιγύπτου και της Ανατολής.

Ο αρχαιολογικός χώρος στο Φουρνί είναι επισκέψιμος αλλά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες και κατόπιν συνεννόησης με τον φύλακα.

-