Φαράγγι Βενεράτου

Φαράγγι Βενεράτου

Το φαράγγι βρίσκεται ανάμεσα στο Βενεράτο και στο μοναστήρι της Παλιανής, περίπου 17χλμ από την πόλη του Ηρακλείου. Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται πολύ κοντά στην Αυγενική και καταλήγει στο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου στο Βενεράτο.

Πλησίον του βρίσκονται ελάχιστα ερείπια της αρχαίας πόλης Απολλώνια και ο βυζαντινός ναός του Αγίου Αντωνίου, ενώ εντός του φαραγγιού διακρίνει κανείς ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση έναν παλιό νερόμυλο.

Το φαράγγι του Βενεράτου διασχίζει ο ποταμός Απόλλωνας, ο οποίος δεν στερεύει καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Σε αυτόν οφείλεται και η πλούσια βλάστηση στο εσωτερικό του φαραγγιού. Στην χλωρίδα του συγκαταλέγονται κισσοί και πλατάνια.

Το φαράγγι σε κάποια σημεία του γίνεται ιδιαίτερα στενό με το στενότερο όλων να φτάνει τα 60 εκατοστά. Το ύψος του φτάνει περίπου τα 25 μέτρα. Επίσης, σε ορισμένα σημεία του υπάρχουν αρνητικές κλήσης που δεν καθιστούν εύκολη την διέλευση του.

Ωστόσο, αν αποφασίσετε να το περάσετε, θα συναντήσετε το σημείο όπου φωλιάζουν τα αγριοπερίστερα και ονομάζεται Γρα Σπηλιάρα, καθώς και το εντυπωσιακότερο σημείο του φαραγγιού που λέγεται Κουρούπι. Στη θέση Κουρούπι τα τοιχώματα του φαραγγιού σχεδόν ενώνονται και σχηματίζονται μικροί καταρράχτες.

Το φαράγγι του Βενεράτου είναι γνωστο και με την ονομασία φαράγγι Αγίου Αντωνίου και αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 που ξεκινάει από το φαράγγι του Αγίου Χαραλάμπου, στις Άνω Ασίτες και καταλήγει στον Προφήτη Ηλία.

-