Ε4 Άνω Ασίτες - Προφήτης Ηλίας

Ε4 Άνω Ασίτες - Προφήτης Ηλίας

Συνεχίζοντας την διαδρομή, περνάει κανείς από το εντυπωσιακό φαράγγι του Αγίου Αντωνίου, ή όπως αλλιώς ονομάζεται το φαράγγι του Βενεράτου.

Το μονοπάτι Ε4 ξεκινάει από τις Άνω Ασίτες, περνάει από το Βενεράτο και καταλήγει στον Προφήτη Ηλία. Η αρχή του Ε4 βρίσκεται στο εκκλησάκι του Αγίου Χαραλάμπου από όπου ξεκινάει και το ομώνυμο φαράγγι και το συνολικό μήκος της διαδρομής φτάνει τα 15χλμ. Το μονοπάτι περνάει από το χωριό Κερασιά, το Βενεράτο, την μονή Παλιανής, τον μικρό οικισμό Πυργού, τον Κυπαρίσσο και καταλήγει στον Προφήτη Ηλία. Ο εκτιμώμενος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδρομής υπολογίζεται στις 4-5 ώρες.

Στο εν λόγω μονοπάτι βρίσκεται και το ορειβατικό καταφύγιο Πρίνος. Το καταφύγιο είναι χτισμένο στις ανατολικές υπώρειες του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Για να φτάσετε στο σημείο πρέπει να περπατήσετε περίπου 2 ώρες από την αρχή του ευρωπαϊκού μονοπατιού. Εναλλακτικά ακολουθείτε ένα δύσβατο χωματόδρομο από τη μονή Γοργολαΐνης, σταματάτε το αυτοκίνητο σας σε ένα πλάτωμα πάνω στο βουνό και συνεχίζεται με τα πόδια για περίπου 25-30 λεπτά.

-