Ζαχαρωτές μαντινάδες, ένα γλυκό έθιμο

Ζαχαρωτές μαντινάδες, ένα γλυκό έθιμο

Ένα τρυφερό και... γλυκό έθιμο τηρείται ακόμα και σήμερα στην περιοχή των Αποστόλων Πεδιάδος. Πρόκειται για τις ζαχαρωτές μαντινάδες, που δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα χαρτάκι με μια μαντινάδα τυλιγμένο μέσα σε ένα κομμάτι πεντανόστιμου ζαχαρωτού.

Το έθιμο των ζαχαρωτών πέρασε από γενιά σε γενιά και καλά κρατεί ακόμα στην περιοχή. Οι Αποστολιανοί πουλούσαν τις ζαχαρωτές μαντινάδες στα πανηγύρια του χωριού τους, τα αγόραζαν οι ντελικανίδες (νέοι) και τα πρόσφεραν στις αγαπημένες τους, ως ένδειξη αγάπης. Η κάθε μαντινάδα έκρυβε το δικό της μήνυμα.

Πλέον οι ζαχαρωτές μαντινάδες προσφέρονται στον κόσμο επισκέπτεται το πανηγύρι ως κέρασμα.

Η προετοιμασία

Λίγες μέρες πριν το πανηγύρι οι γυναίκες του χωριού μαζεύονται και φτιάχνουν την δική τους πάστα ζαχαρωτών που αποτελείται από 1 φλυτζάνι χλυαρό νερό, 1 κουταλάκι ζελατίνη και 1/2 κιλό άχνη ζάχαρη. Αφού ζυμώσουν όλα τα υλικά καλά, παίρνουν λίγη από την ζύμη, φτιάχνουν μια λωρίδα και την κόβουν σε μικρά κομμάτια περίπου 1,5- 2 εκατοστών. Έπειτα, τυλίγουν τα χαρτάκια με τις μαντινάδες (παλιότερα τις μαντινάδες τις έδιναν οι άντρες του χωριού) και τις κλείνουν με το κομμάτι του ζαχαρωτού.

Πότε γίνεται το πανηγύρι;

Το πανηγύρι των Αποστόλων πραγματοποιείται κάθε χρόνο την ημέρα των Αγίων Αποστόλων, στις 29 Ιουνίου.

-