Η μπουγάτσα της Πρωτοχρονιάς

Η μπουγάτσα της Πρωτοχρονιάς

Ένα γλυκό έθιμο της Πρωτοχρονιάς στην πόλη του Ηρακλείου είναι η Μπουγάτσα. Τόνοι μπουγάτσας καταναλώνονται το βράδυ και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς από τους Ηρακλειώτες, προκειμένου να κυλήσει γλυκά η νέα χρονιά. Πότε και πως καθιερώθηκε το έθιμο της Μπουγάτσας που συναντάται μόνο στο Ηράκλειο;

Κάποιοι ισχυρίζονται πως η καθιέρωση της Πρωτοχρονιάτικης μπουγάτσας του Ηρακλείου ξεκίνησε το 1922, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών. Με την έλευση των Μικρασιατών ανοίγεται το γνωστό σε όλους μπουγατσάδικο στην πλατεία των Λιονταριών. Πάνω από το κατάστημα υπήρχε χαρτοπαιχτική λέσχη, ενώ από το σημείο διέρχονταν πολλοί γλεντζέδες και ξενύχτηδες. Το κατάστημα ήταν το μόνο που διανυκτέρευε και προσέφερε γλυκές γεύσεις. Έτσι σιγά σιγά και με τα χρόνια η μπουγάτσα καθιερώθηκε ως το έθιμο της Πρωτοχρονιάς.

Ωστόσο, υπάρχουν μαρτυρίες που τοποθετούν την καθιέρωση της μπουγάτσας από τα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας. Ο Γ. Μαράντης, στη νουβέλα του «Το Κάστρο μου» αναφέρει πως τις βραδιές του ραμαζανιού, οι χριστιανοί παρακολουθούσαν το παιχνίδι τόμπολα και τα κέρδη του ήταν ταψιά κανταΐφια, γαλακτομπούρεκα ή μπουγάτσες, συνοδευόμενα από σεβαστά ποσά.

Επίσης, ο Θρασύβουλος Μαρκίδης, στην «Τελετή καταδύσεως του Σταυρού» που χρονολογείται στο 1900, αναφέρει πως για τους Μουσουλμάνους η μπουγάτσα είχε την τιμητική της κατά το Μπαϊράμι, ενώ για τους χριστιανούς συνδεόταν με την αλλαγή του χρόνου και την γιορτή των Θεοφανίων.

Όποτε κι αν ξεκίνησε σήμερα αποτελεί ένα έθιμο αναπόσπαστο από την γιορτή της Πρωτοχρονιάς, με πλήθος καταστημάτων να παραμένουν ανοιχτά το βράδυ της αλλαγής του χρόνου και πάγκους να στήνονται στους δρόμους της πόλης προκειμένου να γλυκάνουν τους Ηρακλειώτες.