Ξερόκαμπος

Ξερόκαμπος

Ο τόπος των αντιθέσεων, ο Ξερόκαμπος, διεκδικεί και όχι άδικα την πρώτη θέση για τις ομορφότερες παραλίες της ανατολικής Κρήτης.

Ο Ξερόκαμπος είναι ένας οικισμός που βρίσκεται 48χλμ από την Σητεία και 28χλμ από το Παλαίκαστρο. Η πρόσβαση γίνεται είτε μέσω του δρόμου που συνδέει τη Σητεία με την Ζήρο είτε μέσω του ασφαλτοστρωμένου δρόμου της Ζάκρου.

Ο Ξερόκαμπος δεσπόζει ανάμεσα στα επιβλητικά γυμνά βουνά του Λασιθίου, τα άγρια φαράγγια αλλά και την εύφορη μικρή κοιλάδα με τους ελαιώνες, τις συκιές, τις αμυγδαλιές, τα πεύκα και τους φοίνικες. Το παζλ της περιοχής συνθέτουν οι γαλήνιες και ερημικές παραλίες.

Στον τουριστικό οικισμό που χτίζεται δίπλα στη θάλασσα μπορεί κανείς να βρει αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβερνούλες και μίνι μάρκετ. Φάρμακα, βενζίνη και οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να προμηθευτείτε πριν φτάσετε στον Ξερόκαμπο.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Οι παραλίες του Ξερόκαμπου καλύπτουν όλα τα γούστα. Σε μία απόσταση σχεδόν 6 χλμ βρίσκουμε παραλίες με άσπρη άμμο, με χρυσή άμμο, με βράχια, με βότσαλα, με ψιλό βότσαλο, ενώ μπορείτε να βρείτε και αργιλώδη πηλό για ένα γρήγορο φυσικό σπά. Η θάλασσα ντυμένη με το καταγάλανο πέπλο της συνδυάζεται αρμονικά με την κάθε είδους παραλία.

Στην περιοχή υπάρχουν πολλές παραλίες με διάφορες ονομασίες, η κάθε μία μοναδική. Ωστόσο θα πρέπει να επισκεφτείτε την παραλία με τα αργιλώδη πετρώματα που βρίσκεται κοντά στον οικισμό της Αμπέλου. Στον οικισμό υπάρχουν ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επίσης, κοντά στον κόλπο Βουρλιά βρίσκεται μια μεγάλη προστατευόμενη περιοχή με κρινάκια της άμμου. Κατά μήκος των παραλιών συναντάμε με την Αλατσολίμνη, πρόκειται για μια φυσική λιμνοθάλασσα που το καλοκαίρι μένει ξερή και δημιουργεί μια αλυκή δίπλα στη θάλασσα.

-