Παλαιόκαστρο

Παλαιόκαστρο

Το Παλαιόκαστρο ή Παλιόκαστρο του δήμου Μαλεβιζίου είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή, πολύ κοντά στο Ηράκλειο, περίπου 8χλμ, που συνδυάζει την παραλία, με την ιστορία και την φύση.

Στον παραθαλάσσιο οικισμό βρίσκεται το ενετικό φρούριο του Παλαιόκαστρου, που λέγεται ότι χτίστηκε πάνω στην ακρόπολη της αρχαίας πόλης Κύταιον , το ομώνυμο φαράγγι, εντός του οποίου είναι η εκκλησία Κερά Σπηλιώτισσα, καθώς επίσης και η ενετική ασβεστοκάμινος. Η ασβεστοκάμινος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της παραλίας και έχει αναστηλωθεί.

Στον οικισμό υπάρχουν αρκετές ταβέρνες και καφέ.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, στον οικισμό μένουν 255 κάτοικοι.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Η παραλία του Παλαιόκαστρου βρίσκεται μπροστά από τον ομώνυμο οικισμό που δεσπόζει στην έξοδο μιας καταπράσινης κοιλάδας. Ο βυθός είναι πετρώδης και βαθύς, ενώ η παραλία είναι με βότσαλα.

Το Παλαιόκαστρο είναι αγαπημένος προορισμός των οικογενειών και ενδείκνυται για όσους θέλουν να απολαύσουν το μπάνιο τους μακριά από τα beach bar. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης, η παραλία προστατεύεται από τους βοριάδες.

Στην ανατολική πλευρά της παραλία, πάνω στον τεράστιο βράχο βρίσκονται τα ερείπια του ενετικού φρουρίου.

ΦΡΟΥΡΙΟ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ

Στην ανατολική πλευρά της παραλίας του Παλαιόκαστρο, πάνω σε ένα ψηλό βράχο που βρέχεται από την θάλασσα και συνορεύει με την εθνική οδό Ηρακλείου – Χανίων, στο 15ο χλμ, βρισκόταν το ενετικό φρούριο του Παλαίοκαστρου.

Το φρούριο ήταν κτισμένο σε τρία επίπεδα και η είσοδος του βρισκόταν στην νότια πλευρά. Μάλιστα τμήμα της πύλης ήταν σκαλισμένο πάνω στον βράχο. Στην βορειοανατολική πλευρά υπάρχει το φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου.

Στο πρώτο επίπεδο βρισκόταν οι πυριτιδαποθήκες, ενώ υπήρχε και μία δεξαμενή όπου συλλεγόταν το νερό της βροχής. Στο δεύτερο επίπεδο βρισκόταν οι στρατώνες και στο τρίτο η εκκλησία του κάστρου.

Σήμερα από το κάστρο σώζεται τμήμα των τειχών του.

Το φρούριο ξεκίνησε να χτίζεται το 1573 προκειμένου να προφυλάξει μαζί με το φρούριο του Κούλε τον κόλπο του Ηρακλείου και της Αμμουδάρας. Μάλιστα, λέγεται ότι το φρούριο χτίστηκε πάνω στα ερείπια της ακρόπολης της αρχαίας πόλης Κύταιον.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία της περιοχής ξεκινάει από την νεολιθική εποχή καθώς μέσα στο φαράγγι του Παλαιόκαστρου έχουν υπάρχουν δύο σπήλαια μέσα στα οποία έχουν εντοπιστεί θραύσματα αγγείων και οστά ζώων. Τα σπήλαια παραμένουν ανεξερεύνητα.

Στην θέση που βρισκόταν το φρούριο Παλαιόκαστρο πιθανολογείται ότι βρισκόταν η ακρόπολη της αρχαίας πόλης Κυταίον.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Μέσα στο φαράγγι του Παλαίοκαστρου βρίσκεται ο σπηλαιώδης ναός της Κεράς Σπηλιώτισσας. Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στην Ζωοδόχο Πηγή. Δίπλα από την εκκλησία βρίσκεται ένα κελί το οποίο είναι πλέον εγκαταλελειμμένο.

-