Ιερά μονή Σαββαθιανών

Ιερά μονή Σαββαθιανών

Στην Ιερά Μονή Σαββαθιανών, στη Ρογδιά, βρίσκεται ένας μικρός επίγειος παράδεισος, που προσφέρει απόλυτη ηρεμία, γαλήνη και κατάνυξη στον επισκέπτη. Η μονή Σαββαθιανών απέχει περίπου 20χλμ από το Ηράκλειο και για να φτάσετε ως εκεί θα πρέπει να περάσετε από την Ροδιά και να οδηγήσετε στον αγροτικό δρόμο που κατευθύνει η πινακίδα που βρίσκεται εντός του οικισμού.

Το μοναστήρι χτίστηκε σε ένα υπέροχο μέρος, πάνω στο βουνό, ανάμεσα σε μεγάλα δέντρα, την εποχή της Ενετοκρατίας. Λέγεται ότι εκεί κατέφυγαν μοναχοί των μοναστηριών που βρισκόταν κοντά στην θάλασσα προκειμένου να αποφύγουν τις πειρατίες. Η ονομασία της μονής επί ενετοκρατίας ήταν «Μονή του κυρ Σαββατίου». Η Ιερά Μονή Σαββαθιανών λειτούργησε αρχικά ως ανδρικό μοναστήρι ενώ σήμερα στην κοινοβιακή μονή μένουν καλόγριες.

Η μονή καταστράφηκε και λεηλατήθηκε κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, όπως και πολλά άλλα μοναστήρια, όμως οι μοναχοί κατάφεραν να την ανοικοδομήσουν.

Στο μοναστήρι βρίσκεται ο σπηλαιώδης δίκλιτος ναός του Αγίου Αντωνίου και του Αγίου Σάββα και ο ναός της Θεοτόκου. Οι δύο εκκλησίες ενώνονται με ένα μονοπάτι περίπου 200 μέτρων, στη μέση του οποίου βρίσκεται ένα μικρό ποτάμι. Για να είναι ευκολότερη η πρόσβαση κατασκευάστηκε στο σημείο μια πέτρινη γέφυρα.

Οι μοναχές φροντίζουν με τόση ευλάβεια τον περίβολο του ναού που πιστεύει κανείς ότι εδώ βρίσκεται ο κήπος της Παναγίας, ενώ περπατώντας ανάμεσα στα πελώρια δέντρα και την άγρια βλάστηση, μέχρι να φτάσεις στο εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, μιλάς με τον Θεό.

Στο μοναστήρι φυλάσσεται πανομοιότυπο της εικόνας «Μέγας ει Κύριε», του Ιωάννη Κορνάρου.

-