Αγία Πελαγία

Αγία Πελαγία

Η Αγία Πελαγία είναι ένα παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο, που είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, στην δυτική πλευρά μιας μεγάλης και όμορφης χερσονήσου, στην οποία σχηματίζονται ονειρικοί κόλποι. Η Αγία Πελαγία βρίσκεται περίπου 20χλμ δυτικά του Ηρακλείου.

Η δυτική πλευρά του οικισμού είναι πλούσια σε βλάστηση και συνδυάζεται αρμονικά με το γαλάζιο της θάλασσας δημιουργώντας ένα παραμυθένιο τοπίο. Αυτή η πλευρά ανήκει στο ξενοδοχείο Capsis Beach, που είναι το μεγαλύτερο και παλιότερο ξενοδοχείο της περιοχής. Το τμήμα αυτό ονομάζεται ακρωτήριο Σούδα και στο σημείο βρίσκονται ερείπια της αρχαίας πόλης Απολλωνία.

Εκτός από τα πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, στην Αγία Πελαγία υπάρχου αρκετές καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ, ΑΤΜ, μίνι μάρκετ, κ.ά.

Ένα ακόμα πλεονέκτημα της περιοχής είναι ότι δεν επηρεάζεται από τους ανέμους και για το λόγο αυτό οι παραλίες της περιοχής γεμίζουν με κόσμο κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ

Στην Αγία Πελαγία υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για πολλά γούστα, καθώς κατά μήκος της χερσονήσου βρίσκονται μικρές υπέροχες παραλίες. Στον οικισμό βρίσκονται η κύρια παραλία και οι Φυλακές, ενώ μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε τις παραλίες Κλαδισσός, Ψαρομούρα και Μονοναύτης που βρίσκονται δυτικά της Αγίας Πελαγίας ή να κινηθείτε ανατολικά και να επιλέξετε την παραλία της Λυγαρίας.

ΚΥΡΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ

Μπροστά από τον οικισμό βρίσκεται η κύρια παραλία με την χοντρή άμμο και τα γαλαζοπράσινα νερά. Πρόκειται για μια στενή παράλια, η οποία είναι οργανωμένη και πάνω ακριβώς από αυτήν βρίσκονται οι καφετέριες, τα μπαρ και τα εστιατόρια της περιοχής. Για τους λάτρης της δράσης η παραλία προσφέρεται για διάφορα θαλάσσια σπορ. Στο βόρειο τμήμα της παραλίας, εκεί από όπου ξεκινάει το πυκνό σε βλάστηση τμήμα της χερσονήσου, βρίσκεται σπηλιά με το εικονοστάσι, για να θυμίζει την εύρεση της εικόνας της Αγίας Πελαγίας.

ΦΥΛΑΚΕΣ

Περπατώντας βόρεια της κεντρικής παραλίας, περνώντας το εικονοστάσι της Αγίας Πελαγίας, βρίσκεται κανείς στην παραμυθένια παραλία με τα τυρκουάζ νερά και την ψιλή άμμο, που ονομάζεται Φυλακές. Για να φτάσει κάποιος στην παραλία θα πρέπει να κατέβει έναν μικρό γκρεμό. Η παραλία είναι στενή και δεν είναι οργανωμένη.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η Αγία Πελαγία ήταν ένα μικρό ψαροχώρι, θέρετρο των κατοίκων του χωριού Αχλάδα. Πριν λίγες δεκαετίες επιχειρηματίες πίστεψαν στην περιοχή και δημιούργησαν ένα μεγάλο και πολυτελή ξενοδοχείο. Από αυτή την στιγμή και έπειτα ο τόπος άρχισε να αλλάζει μορφή.

Αρχαία Απολλωνία

Ωστόσο, ανασκαφές φανερώνουν ότι οι περιοχή κατοικήθηκε από το 2000 π.Χ. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, στην Αγία Πελαγία βρισκόταν η αρχαία πόλη Απολλωνία, η οποία είχε ένα από τα καλύτερα λιμάνια της Μινωικής περιόδου και οι κάτοικοι της είχαν εμπορικές σχέσεις με τους κατοίκους της Φαιστού, της Κνωσού και των Κυκλάδων.

Στις ανασκαφές του 1979 αποδείχτηκε η ιδιαίτερη σημασία που είχε η αρχαία Απολλωνία , καθώς διέθετε πανεπιστήμιο, πρυτανείο, όπως επίσης πύργους, φρούρια κ.ά. Πολλά από τα ευρήματα φυλάσσονται σήμερα στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου.

Επιπλέον, στην περιοχή βρέθηκε υδραγωγείο και λαξευμένοι θαλαμοειδείς τάφοι, που χρονολογούνται από τα Ρωμαϊκά χρόνια.

Τμήμα της αρχαίας Απολλωνίας βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας.

-