Ενετικό φρούριο Μοδινού

Ενετικό φρούριο Μοδινού

Το Ενετικό Μέγαρο του Γεωργίου και Φραγκίσκου Μοδινού ή Πύργος των Καλλέργηδων, όπως είναι γνωστό, είναι ένας χώρος που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο και βρίσκεται στην Ροδιά, του δήμου Μαλεβιζίου. Ο Γεώργιος και ο Φραγκίσκος Μοδινός ήταν αδέρφια και φεουδάρχες της Ροδιάς καθώς και της Αχλάδας και του Φόδελε.

Το μέγαρο χτίστηκε το πρώτο μισό του 15ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς. Σήμερα το κτίριο σώζεται σε άριστη κατάσταση και χρησιμοποιείτε συχνά από τον πολιτιστικό σύλλογο του χωριού για την παρουσίαση εκθέσεων.

Η έπαυλη αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αγροτικής έπαυλης της Ενετοκρατίας στο Μαλεβίζι. Το κτίριο είχε τρεις ορόφους, με το ισόγειο να στεγάζει τους αποθηκευτικούς χώρους και τον πρώτο και δεύτερο όροφο να φιλοξενεί τα δωμάτια του προσωπικού, των ενοίκων και των φιλοξενούμενων καθώς και τους κοινόχρηστους χώρους. Στον πρώτο όροφο σώζεται ακόμα η παραστιά που προετοίμαζαν το φαγητό. Φαίνεται το κτιριακό συγκρότημα να επεκτεινόταν και προς τα βόρεια όμως αυτή η πλευρά δεν σώζεται.

Στο κτιριακό συγκρότημα του μεγάρου βρίσκεται ο ναός της Παναγίας της Ρογδιάς, ο οποίος είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Μεσοβυζαντινής περιόδου.

-