Φραγκοκάστελο

Φραγκοκάστελο

Ο τόπος που έχει ταυτίσει το όνομα του με το όμορφο ενετικό κάστρο που δεσπόζει δίπλα από το Λιβυκό πέλαγος και τους Δροσουλίτες, το Φραγκοκάστελο, βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των Σφακίων, στην νοτιοδυτική πλευρά της Κρήτης, στο νομό Χανίων.

Η περιοχή είναι αραιοκατοικημένη όμως υπάρχουν αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια ταβέρνες, καφέ και μίνι μάρκετ.

Το Φραγκοκάστελο είναι χτισμένο στην πεδιάδα που απλώνεται νότια από τα Λευκά όρη, ανατολικά των Σφακίων και δυτικά του Πλακιά. Κοντά βρίσκεται το οροπέδιο και το φαράγγι του Καλλικράτη. Ο παραθαλάσσιος οικισμός απέχει 75χλμ από τα Χανιά και 140χλμ από το Ηράκλειο.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της περιοχής είναι οι υπέροχες αμμουδερές παραλίες με τα καταγάλανα νερά.

Η περιοχή είναι ιδανικός προορισμός για όσους θέλουν να περάσουν ήρεμες διακοπές.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Στο Φραγκοκάστελο, της πρώην επαρχίας Σφακίων, του δήμου Χανίων, βρίσκουμε πολλές όμορφες παραλίες. Το αρνητικό της περιοχής ίσως είναι οι συχνοί ισχυροί άνεμοι. Επίσης, στον οικισμό έχει κατασκευαστεί ένα μικρό λιμανάκι κοντά στο φημισμένο κάστρο, το Φραγκοκάστελο.

Η κεντρική παραλία του οικισμού βρίσκεται ανατολικά από το λιμανάκι της περιοχής, μπροστά από το επιβλητικό και διάσημο κάστρο, από το οποίο η περιοχή πήρε το όνομα της. Η παραλία είναι οργανωμένη και αποτελείται από άμμο και ρηχά νερά.

Δυτικά της κεντρικής παραλίας βρίσκεται η παραλία του Βατάλου. Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη σε μήκος παραλία, η οποία είναι με άμμο, ενώ υπάρχουν σημεία που είναι ιδιαίτερα βραχώδης.

Ανατολικά βρίσκουμε την όμορφη παραλία της Ορθής Άμμου. Η παραλία πήρε το όνομα της από τις μεγάλες αμμοθίνες, τις οποίες πρέπει να περάσει κανείς για να φτάσει στην παραλία.

-