Κάστρο Φραγκοκάστελου

Κάστρο Φραγκοκάστελου

Το ενετικό κάστρο Φραγκοκάστελο βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή, 12χλμ ανατολικά της Χώρας των Σφακίων, 140χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου και περίπου 75χλμ από την πόλη των Χανίων. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής και σχετίζεται με τον μύθο των Δροσουλίτων.

Το κάστρο χτίστηκε στο διάστημα 1371-1374 από τους Ενετούς προκειμένου να προφυλάξουν την περιοχή από τους πειρατές και τους εξεγερμένους Σφακιανούς. Μάλιστα λέγεται ότι οι Βενετοί έχτιζαν όλη μέρα το κάστρο και το βράδυ το γκρέμιζαν Σφακιανοί, ώσπου συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν.

Αρχικά, οι Ενετοί ονόμαζαν το κάστρο Άγιος Νικήτας. Την ονομασία Φραγκοκάστελο την έδωσαν οι ντόπιοι και σιγά σιγά υιοθετήθηκε και από τους Ενετούς.

Η σημερινή μορφή του κτιρίου δεν απέχει από την αρχική του μορφή, παρά το γεγονός ότι ανακατασκευάστηκε σε διάφορες φάσεις της ιστορίας, όπως το 1593-1597 από τον ενετό γενικό προβλεπτή Νικολό Ντόνα και τον 19ου αιώνα από τον Μουσταφά Ναϊλή Πασά, ο οποίος το είχε καταστρέψει νωρίτερα.

Το Φραγκοκάστελο είναι ένα ορθογώνιο κτίσμα με αδύναμα τείχη. Σε κάθε γωνία του κάστρου υπάρχει και ένας πύργος. Η είσοδος του βρίσκεται στην νότια πλευρά. Την πύλη του κάστρου κοσμεί το φτερωτό λιοντάρι του Αγίου Μάρκου, το οποίο αποτελεί έμβλημα της δημοκρατίας της Βενετίας.

Το κάστρο χρησιμοποιήθηκε και κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Συγκεκριμένα το 1770 ο οπλαρχηγός Δασκαλογιάννης κατάφερε και κατέλαβε το Φραγκοκάστελο από τους Οθωμανούς. Λίγο καιρό αργότερα συνελήφθη και εκτελέστηκε.

Η ιστορία που σχετίζεται με το φαινόμενο και τον μύθο των Δροσουλίτων ξεκινάει το 1828, όταν ο οπλαρχηγός Χατζημιχάλης Νταλιάνης οχυρώθηκε στο κάστρο μαζί με 700 άντρες. Στις 18 Μαΐου του 1828 οι τουρκικές δυνάμεις του Μουσταφά Ναϊλή Πασά συγκρούστηκαν με τους άντρες του Νταλιάνη και οι δεύτεροι ηττήθηκαν. Ο Μουσταφάς Ναϊλής Πασάς κατέστρεψε το κάστρο για να μην το χρησιμοποιήσουν ξανά εξεγερμένοι. Όπως προαναφέραμε λίγα χρόνια αργότερα το επισκεύασε ξανά.

Στα μέσα Μαΐου με αρχές Ιουνίου, τις πρώτες πρωινές ώρες, παρατηρούνται στην περιοχή κάποιες σκιές που θυμίζουν φιγούρες ιππέων και πολεμιστών, το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως Δροσουλίτες. Σύμφωνα με την παράδοση, οι σκιές είναι τα φαντάσματα των πολεμιστών που σκοτώθηκαν στη μάχη του 1828, οι οποίοι επιστρέφουν στο Φραγκοκάστελο.

-