Άνω Ασίτες

Άνω Ασίτες

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον χωριό από άποψη περιβαλλοντική, πολιτιστική αλλά και αρχαιολογική.

Οι Άνω Ασίτες απέχουν περίπου 24χλμ από την πόλη του Ηρακλείου και βρίσκονται κοντά στις δασικές εκτάσεις του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 480μ.

Στην απογραφή του 2001 καταγράφηκαν περίπου 450 κάτοικοι.

Στην περιοχή, όπου βρίσκονται οι Άνω Ασίτες, έχουν βρεθεί σημαντικά αρχαία ευρήματα.

Κοντά στον οικισμό βρισκόταν η αρχαία πόλη Ριζηνία. Στα ευρήματα συγκαταλέγονται ρωμαϊκά λουτρά, 680 τάφοι συνεχόμενων χρονικών φάσεων, που χρονολογούνται από το τέλος της μινωικής εποχής έως και τα μέσα του 6ου αιώνα καθώς και μία τέταρτη κατά τη ρωμαϊκή περίοδο.

Στην Σιδεροσπηλιά υπάρχουν τα ερείπια μιας πόλης που φανερώνουν την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή για πάνω από 1000 χρόνια.

Το χωριό περιβάλλεται από πολλά σπήλαια, ενώ κόντα στον οικισμό βρίσκεται και το φαράγγι του Αγίου Αντωνίου και Αγίου Χαραλάμπους. Επίσης, από την περιοχή ξεκινάει το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 και καταλήγει στον Προφήτη Ηλία.

Στο χωριό λειτουργεί και λαογραφικό μουσείο.

Σημαντικό αξιοθέατο αποτελεί και ο υπεραιωνόβιος Δρυς που δεσπόζει στη θέση Κούβδί, στις Άνω Ασίτες.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ιστορία της περιοχής αρχίζει να γράφεται από πολύ παλιά, όπως φανερώνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Στα σύγχρονα χρόνια, το χωριό αναφέρεται για πρώτη φορά στην ενετική απογραφή του Καστροφύλακα, το 1583, με 228 κατοίκους.

Κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής οι Άνω Ασίτες αποτέλεσαν λημέρι των Ελλήνων ανταρτών. Από το χωριό καταγόταν και ο αρχηγός της κρητικής αντίστασης Μανόλης Μπαντουβάς.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Πολιούχος των Άνω Ασιτών είναι ο Άγιος Ιωάννης. Στο χωριό βρίσκεται επίσης η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Αντωνίου (βλ. Φαράγγι).

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Οι Άνω Ασίτες, στο πλαίσιο του εορτασμού του Αγίου Ιωάννη, στις 29 Αυγούστου, διοργανώνουν μεγάλο πανηγύρι με πολλαπλές δράσεις (αθλητικές, πολιτισμικές, κ.ά).

-