Πρινιάς

Πρινιάς

Το χωριό βρίσκεται 25 χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, στο νοτιότερο άκρο της επαρχίας Μαλεβιζίου, στους πρόποδες του Ψηλορείτη, σε υψόμετρο 610 μ. Διοικητικά ανήκει στο δήμο Γόρτυνα. Στον ορεινό οικισμό μένουν 328 κάτοικοι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Κοντά στο χωρίο βρίσκεται η όμορφη τοποθεσία Περδικοκορυφή. Πρόκειται για μια κορφή από όπου κανείς έχει θέα ολόκληρου του νομού Ηρακλείου. Στο σημείο έχουν φυτευτεί περίπου 150.000 δέντρα, μετατρέποντας τον τόπο σε ένα επίγειο παράδεισο.

Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται η κοιλάδα του Πρινιά. Η κοιλάδα είναι σπαρμένη με πέτρες διαφόρων σχημάτων. Ο λαός σύμφωνα με το σχήμα της κάθε πέτρας έχει δώσει και ένα όνομα όπως της γριας το τυρί κλπ. Η κοιλάδα είναι καλύτερα ορατή λίγο μετά από το 25ο χλμ του δρόμου Ηρακλείου Αγίας Βαρβάρας.

Σε παραπλήσιο λόφο του οικισμού βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης Ριζηνία, ενώ κοντά στον οικισμό υπάρχουν λαξευτά πατητήρια.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ανακάλυψη τη αρχαίας Ριζηνίας φανερώνει την ύπαρξη πολιτισμού της περιοχής από τους υπομινωικούς χρόνους.

Το χωριό του Πρινιά αναφέρεται σε όλες τις βενετσιάνικες απογραφές, όπως επίσης στην τούρκικη και την αιγυπτιακή.

Από το 1881 αναφέρεται στην επαρχία Μαλεβιζίου, στο δήμο Κρουσώνα. Το 1920 αποτελεί κοινότητα και αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Αγίας Βαρβάρας.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Στον Πρινιά βρίσκεται ο ιερός ναός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος χτίστηκε το 1961 πάνω στην παλαιότερη εκκλησία. Στην ενορία του χωριού ανήκουν αρκετές μικρότερες εκκλησίες όπως του Αγίου Παντελεήμωνος, του Αγίου Αντωνίου και της Αγίας Ειρήνης κ.α.

-