Κάτω Ασίτες

Κάτω Ασίτες

Η απόσταση του χωριού από το Ηράκλειο φτάνει περίπου τα 24χλμ.

Ο οικισμός ανήκει διοικητικά στην περιφέρεια της πρώην επαρχίας Μαλεβιζίου, του δήμου Ηρακλείου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 στο χωριό μένουν 1076 κάτοικοι. Οι Κάτω Ασίτες, όπως και οι Άνω Ασίτες, θεωρούνται από τους πλέον παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής.

Στο δημοτικό διαμέρισμα των Κάτω Ασίτων βρίσκεται και μία από της παλιότερες μονές της Κρήτης, η Ιερά Μονή Γοργολαΐνης, καθώς και ο εγκαταλελειμμένος οικισμός η Νίση. Στην Νίση σώζονται σπίτια τα οποία έχουν έντονο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Στην περιοχή υπάρχουν πολλά σπήλαια, ενώ κοντά στον οικισμό βρίσκονται τα ερείπια της μονής του Αγίου Αντωνίου, στη θέση Πετάλι.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το χωριό χτίστηκε μετά την ανάκτηση της Κρήτης από τους Άραβες, το 961μ.Χ.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Πολιούχος των Κάτω Ασίτων είναι η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Επίσης, στο χωριό βρίσκουμε την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και του Δεσπότη Χριστού.

ΛΑΪΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Στις Κάτω Ασίτες, όπως αναφέρει η παράδοση, κατά την διάρκεια της Οθωμανοκρατίας, ένας Τούρκος επιχείρησε να σκοτώσει την νύφη, κατά τη διάρκεια ενός κρητικού γάμου. Ωστόσο η σφαίρα από το όπλο του εξοστρακίστηκε στον τοίχο της εκκλησίας της Αγίας Παρασκεύης, καταλήγοντας στο στομάχι του και προκαλώντας το θάνατό του.

-