Αμπάς

Αμπάς

Κοντά στους Παρανύμφους, του δήμου Αρχανών Αστερουσίων, βρίσκεται το εντυπωσιακό φαράγγι του Αμπά. Ο Αμπάς είναι ευρέως γνωστός στους ντόπιους λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που ενισχύεται με τον ομώνυμο καταρράκτη, ύψους 160 μέτρων, καθώς και της μαγευτικής πανοραμικής θέας στην αρχή του φαραγγιού. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο επιβλητικός καταρράκτης είναι ο μεγαλύτερος που υπάρχει στα Αστερούσια όρη.

Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι στον Αμπά φιλοξενείτε ο μεγαλύτερος αριθμός αρπακτικών πτηνών στην Ευρώπη και πληθυσμοί αγριομέλισσας.

Από την θέση Αμπάς ξεκινάει το δύσβατο ομώνυμο φαράγγι και καταλήγει στην παραλία των Τριών Εκκλησιών. Το φαράγγι μπορούν να περάσουν μόνο έμπειροι ορειβάτες . Οι canyoners μπορούν όχι μόνο να θαυμάσουν τη θέα από ψηλά άλλα να περάσουν το δύσβατο αλλά και όμορφο φαράγγι. Το μήκος του είναι αρκετά μεγάλο, καθώς φτάνει τα 4 χιλιόμετρα. Η έξοδος του φαραγγιού βρίσκεται στον παραθαλάσσιο οικισμό των Τριών Εκκλησιών.

Για να φτάσετε στο σημείο από όπου ξεκινάει το φαράγγι του Αμπά αρκεί να ακολουθήσετε την ταμπέλα προς Τρείς Εκκλησιές από την είσοδο του οικισμού των Παρανύμφων. Βγαίνοντας στη νότια έξοδο του χωριού κινήστε στον χωματόδρομο προς Τρείς Εκκλησιές για περίπου 2 χλμ , στα δεξιά σας θα βρείτε μια μικρή ταμπέλα που σας κατευθύνει στον Αμπά.

-