Παρανύμφοι

Παρανύμφοι

Οι Παρανύμφοι είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό, χτισμένο ανατολικά του Κόφινα, με πανοραμική θέα ως τη θάλασσα του Λιβυκού πελάγους.

Ο οικισμός ανήκει στον δήμο Αρχανών Αστερουσίων και το δημοτικό διαμέρισμα των Παρανύμφων απαρτίζουν ο Αμύγδαλος και ο παραλιακός οικισμός των Τριών Εκκλησιών.

Ο Αμύγδαλος βρίσκεται στους πρόποδες της κορυφής Χάλαβρα, σε υψόμετρο 560 μ, στην δυτική πλευρά του δρόμου που ενώνει τον Χάρακα με τους Παρανύμφους. Στον οικισμό μένουν ελάχιστοι κάτοικοι.

Στους Παρανύμφους μένουν περίπου 200 κάτοικοι, που ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία.

Τα τελευταία χρόνια, ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού ίδρυσε ένα μικρό Λαογραφικό Μουσείο.

Λαογραφικό Μουσείο

Στον μικρό ορεινό οικισμό των Παρανύμφων, του δήμου Αρχανών Αστερουσίων βρίσκεται ένα μικρό αλλά όμορφο λαογραφικό μουσείο. Το μουσείο δημιουργήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού με την συνδρομή των κατοίκων.

Στο μουσείο υπάρχουν παλιά αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στην υφαντουργία, για την αποθήκευση, για τις γεωργικές εργασίες καθώς και διάφορα οικιακά σκεύη.

ΙΣΤΟΡΙΑ

O οικισμός αναφέρεται για πρώτη φορά σε συμβόλαιο του 1280, ως Paramithi, η οποία προφανώς είναι λάθος γραφή. Στις ενετικές απογραφές, αρχικά το βρίσκουμε με την ονομασία Paranifus στον Μπαρότσι. Το 1583 αναφέρεται από τον Καστροφύλακα με το όνομα Paranifus apano με 28 κατοίκους και Paranifus catto με 37 κατοίκους.

Στην τουρκική απογραφή του 1671 βρίσκουμε τους Παρανύμφους με 18 χαράτσα και το 1881 υπήχθησαν στο Δήμο Χάρακα. Το 1928 και μέχρι το 1971 αποτέλεσαν μέρος της κοινότητας Πύργου.

Ο Αμύγδαλος αναφέρεται επίσης σε όλες τις ενετικές απογραφές. Με την ίδια ονομασία τον βρίσκουμε το 1881 στο δήμο Χάρακα, με 15 Χριστιανούς και 45 μουσουλμάνους κατοίκους. Από το 1971 υπάγεται στην κοινότητα των Παρανύμφων.

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Δυτικά του χωριού βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Παύλου, όπου και σώζονται ίχνη από τοιχογραφίες.

-