Τους χοχλιούς (σαλιγκάρια) τους συναντάμε σε διάφορες συνταγές. Οι χοχλιοί με κολοκυθάκια είναι μια αγαπημένη συνταγή των Κρητικών και ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νηστείας.
Για 4-5 μερίδες:
Περίπου 1 κιλό χοχλιούς
Περίπου 1 κιλό κολοκυθάκια μικρά
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
4-5 ώριμες ντομάτες
Ελαιόλαδο
Αλάτι, Πιπέρι
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό και το αφήνουμε να βράσει. Στο νερό που βράζει ρίχνουμε λίγο ξύδι για να καθαρίσουμε ευκολότερα τους χοχλιούς. Όταν βράσει καλά ρίχνουμε τους χοχλιούς και τους αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά. Αφαιρούμε τους χοχλιούς από τη φωτιά και τους ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό.
Εντωμεταξύ, σε άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Έχουμε πλύνει και χαράξει τα κολοκυθάκια και τα ρίχνουμε κι αυτά να τσιγαριστούν. Προσθέτουμε και τους χοχλιούς.
Τρίβουμε τις ντομάτες και τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τους χοχλιούς και τα κολοκύθια. Βάζουμε αλάτι και πιπέρι. Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο νερό και τα αφήνουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Καλή όρεξη!