Μακρύ Γιαλός

Μακρύ Γιαλός

Ο Μακρυ-γιαλός είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός που βρίσκεται 24χλμ ανατολικά της Ιεράπετρας, 35χλμ δυτικά της Σητείας και 60χλμ από την πόλη του Αγίου Νικολάου. Ο Μακρυγιαλός έχει αναδειχτεί τα τελευταία χρόνια ως αγαπημένος τουριστικός προορισμός. Στον οικισμό υπάρχουν αρκετά ταβερνάκια, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφέ, μπαρ καθώς και σούπερ μάρκετ, ΑΤΜ κ.ά.

Στην περιοχή υπάρχει ένα μικρό λιμανάκι για να καλύπτει τις ανάγκες των ψαράδων της περιοχής, ενώ κοντά στον οικισμό βρίσκεται η έξοδος του κατάφυτου φαραγγιού των Πεύκων και το φαράγγι των Κόκκινων Πεταλούδων ή Ορεινό.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής και πόλος έλξης επισκεπτών είναι οι όμορφες και φιλόξενες παραλίες του τόπου. Μπροστά από τον οικισμό εκτείνεται μια πανέμορφη αμμώδη παραλία που το μήκος της ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο. Η παραλία είναι οργανωμένη ενώ η θάλασσα στο σημείο είναι αρκετά ρηχή και ζεστή ακόμα και τον χειμώνα. Ωστόσο, ανατολικά και δυτικά υπάρχουν εξίσου όμορφες παραλίες. Αξίζει επίσης να επισκεφτείτε τους κοντινούς παραθαλάσσιους οικισμού της Αγιάς Φωτιάς και του Γούδουρα.

Επίσης, ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή έχουν φέρει στο φως μια Μινωική και μια Ρωμαϊκή έπαυλη.

Ο Μακρυγιαλός αποτελείται ουσιαστικά από τον ομώνυμο οικισμό και τον οικισμό της Ανάληψης. Συνολικά στην περιοχή κατοικούν περίπου 1200 άτομα, με καταγωγή κυρίως από τα χωριά Άγιος Στέφανος και Πεύκοι.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η περιοχή κατοικείται από την μινωική εποχή, όπως φανερώνουν οι ανασκαφές.

Η ανάπτυξη του οικισμού άρχισε τα τελευταία χρόνια καθώς μέχρι το τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δεν υπήρχαν ούτε δρόμοι στην περιοχή.

Ταχεία οικοδόμηση της περιοχής σημειώνεται το χρονικό διάστημα μεταξύ του 1980 και του 1995.

-